Városlista
2018. szeptember 24, hétfő - Gellért

Blog | Ízkollázs

2015. Február 04. 08:20, szerda

Piskótatekercs többféle krémmel

Piskótatekercs többféle krémmel

Azért szeretem a piskótatekercset, mert kedvem és készletem szerint változtathatom az ízét, elronthatatlan, egyszerű, gyors, és finom. Kell ennél több?

Most bemutatok néhány változatot.

Hozzávalók a piskótatekercshez (10 szelet):
- 6 db tojás kettéválasztva,
- 130g átszitált liszt,
- 120g cukor,
- 1 citrom héja,
- 10g vaníliás cukor.

Ha kakaósat szeretnél, akkor a liszt mennyiségéből annyit vegyél el, amennyi kakaóport szeretnél bele.

A tojások sárgáját keverd el a cukrokkal és a citrom héjával, szórd hozzá apránként a lisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét forgasd bele fakanállal. Vigyázz, ne törjön!

A tésztát borítsd ki egy sütőpapírral bélelt tepsire, 40x20-as méretűre. Süsd készre.

Szedd fel a sütőpapírról, tedd rá vissza, majd terítsd ki a munkaasztalra. (Maradjon alatta a sütőpapír, mert így könnyebb lesz feltekerni. Viszont arra figyelj, hogy ne vizesedjen be.) Sodrófával kicsit "nyújts" rajta, majd kend meg a kívánt töltelékkel és tekerd fel.

Ha olyan krémet választasz aminek nem számít, hogy meleg e a piskóta, akkor rögtön kenheted rá és feltekerheted, viszont ha pl. vajas vagy mascarpone-s krémmel szeretnéd megtölteni, akkor tekerd fel, és úgy hagyd kihűlni, és csak aztán kend meg.

Már csak azt kell eldöntened, hogy porcukorral szeretnéd csak leszórni, vagy lekened a benne lévő krémmel... (Itt is rengeteg változat van. Ha csokival szeretnéd bevonni, akkor kend meg lekvárral vagy a töltőanyaggal, így a piskóta nem fogja beszívni a bevonó csokit.)

Változatok krémekre

Egyik legegyszerűbb, ha lekened lekvárral és feltekered, de nézzünk más változatokat:

Citromos krém:
- 1 cs. vaníliás pudingpor,
- 1,5 citrom leve és lereszelt héja,
- 1 tojás sárgája,
- 6 dkg cukor,
- 0,5 liter tej.

Főzz pudingot (pudingpor, tojás sárgája, cukor, tej), majd ha szinte teljesen kész, akkor apránként add hozzá a citrom levét és reszelt héját.

Ha szeretnéd, hogy még krémesebb legyen, akkor habosíts ki egy kis vajat, majd a kihűlt pudingot jól dolgozd el vele.

Puncsos krém:
-100 g vaj,
- 1 ½ dl porcukor,
- 1 ½ ek. kakaópor,
- ½ tk. vanília,
- 1 tojássárgája,
- ½ dl puncs- vagy ánizslikőr.

Keverd habosra a vajat a cukorral. Add hozzá a kakaóport, a vaníliát, a tojássárgáját és a puncsot.

Túrós töltelék:
- 25 dkg túró,
- 1 vaníliás cukor,
- 2-3 kakál porcukor,
- 3 tojásfehérje,
- 1 kanál búzadara,
- baracklekvár.

Minden hozzávalót - a baracklekvár kivéteével - keverj össze. A tekercsre kenj egy réteg lekvárt, majd jöhet rá a túrós töltelék.

Kókuszos krém:
- 4 ek. étkezési keményítő,
- 4 dl tej,
- 12 dkg vaj,
- 8 dkg porcukor,
- 15 dkg kókuszreszelék.

A krémhez a keményítőből és a tejből főzz sűrű krémet, majd hagyd kihűlni.A vajat a cukorral keverd ki, majd a kihűlt főzött krémhez add hozzá. Habosítsd ki őket, és apránként keverd hozzá a kókuszreszeléket.

Diós töltelék:
- 1 ek. kukoricaliszt,
- 1 tojás,
- 1/4 l tej,
- 10 dkg cukor,
- 20 dkg darált dióbél,
- 10 dkg vaj.

A tojást keverd el a cukorral és a kukoricaliszttel. A tejet melegítsd meg, és a meleg tejjel fokozatosan hígítsd fel a keveréket. Tedd fel a gázra, és enyhe lángon, állandó keverés közben sűrűsítsd be. Akkor hagyd abba, amikor éppen forrni kezdene. Hagyd teljesen kihűlni.

A vajat a cukorral habosíts ki. A darált diót keverd a vajas krémbe. Amikor a tojásos-kukoricalisztes krém kihűlt, a két krémet dolgozd össze.

Címkék: piskótatekercs

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.