Városlista
2019. március 26, kedd - Emánuel

Blog | Ízkollázs

2014. Augusztus 06. 08:30, szerda

Húsos pite

Húsos pite

Variáld ízlésed szerint!

Hozzávalók:

A tésztához:
-40 dkg liszt,
-25 dkg margarin,
-1 tk. só,
-1 tk. cukor,
-1 tojás,
-fél dl tej.

A töltelékhez:
-5 dkg füstölt szalonna kisebb kockákra vágva,
-kevés olaj,
-fél kg darálthús,
-1 fej vöröshagyma apróra vágva,
-2 gerezd fokhagyma aprítva,
-1 héjától megfosztott paradicsom kisebb kockákra vágva,
-só,
-bors,
-bazsalikom,
-1 babérlevél.

A besamelhez:
-1 kisebb fakanálnyi vaj,
-liszt (amennyit a vaj felvesz),
-annyi tej, amilyen sűrű mártást szeretnénk,
-só.

+5 dkg reszelt sajt kihagyható

A tetejére kevés tej vagy felvert tojás.

A lisztet vegyítsd össze a sóval, a cukorral, vagdosd bele a margarint és az egészet gyúrjd morzsás állagúra. Üsd hozzá a tojást, öntsd bele a tejet és jól dolgozd őket össze. Tedd hűtőbe addig, amíg a húsos töltelék elkészül.

A szalonnát süsd zsírjára kevés olajjal, majd párold meg benne a hagymát és a fokhagymát. Borítsd hozzá a húst, sózd és borsozd meg és pirítsd fehéredésig. Keverd hozzá a paradicsomot, a bazsalikomot, a babérlevelet és kb. fél dl vizet aláöntve főzd puhára.

A besamel mártáshoz egy kisebb lábosban hevítsd fel a vajat, majd kézi habverő segítségével keverd el benne a lisztet (csomós állagúnak kell lennie). Egy perc pirítás után öntsd fel tejjel (közben a kavargatást egy percig se hagyd abba, így teljesen csomómentes lesz), majd még annyi tejet adj hozzá, hogy a mártás ne legyen túl sűrű (de ügyelj arra, hogy túl híg sem). Sózd meg, forrald fel és készen van.

A tésztát felezd el és lisztezett felületen mindkettőt nyújtsuk ki a piteformádnak megfelelő méretűre. Az egyikkel béleld ki a formát, tedd rá a húst (nem szükséges kihűteni), locsold rá a besamel mártást, szórd meg a reszelt sajttal, majd fedd be a másik lappal. A felső lapot éles késsel vagdosd be pár helyen, kend meg a tejjel és süsd aranyszínűre 180 fokon.

Ízkollázs receptjeink

Címkék: húsos pite

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.