Városlista
2021. május 12, szerda - Pongrác

Képek | Sport

Usain Bolt Cipője Somoskőn

2017-07-31 17:09:25

MEGHÍVÓ
Sajtótájékoztató: Usain Bolt cipője Somoskőn

Időpont: 2017. augusztus 2. szerda 16,00
Helyszín: Somoskő Bazalt Panzió 3100 Salgótarján, Wesselényi u. 11.

Tisztelettel meghívom a média képviselőit exkluzív sajtótájékoztatónkra.
Részvételi szándékát szíveskedjen jelezni elérhetőségünkön.
Angyal János ugrógála versenyigazgatója 36 30 9483044
e-mail: angyalj@altius.hu

Sportereklye gyűjteményünkről bővebb információ honlapunkon www.altius.hu

A gyűjtemény koronaékszere

Kevés olyan salgótarjáni létezik, aki ne hallott volna az Ugrógáláról, amelyen megszámlálhatatlan olimpiai és világbajnok szerepelt, így Salgótarján Fő terét, majd a festői szépségű somoskői pályát az atlétikai világ elitjébe emelte, összesen 23 alkalommal.A megannyi klasszis is szép emlékeket őriz a nógrádi versenyekről, melyeket rendszerint ereklyékkel köszöntek meg Angyal Jánosnak, a gála versenyigazgatójának. Így csak idő kérdése volt, hogy ebből egy értékes kiállítás is nyílik, bár a „gyűjtögetés” nem indult tudatosan.

A történet 1996-ban kezdődött, amikor Atlanta olimpiai bajnoka, Charles Austin volt a gála legnagyobb vonzereje. Ugyanebben az időpontban Budapesten koncertezett a magasugró nagy kedvence, Michael Jackson, és mivel Angyal János elintézte, hogy a sportoló találkozhasson az énekessel, Austin egy dedikált cipővel ajándékozta meg az Ugrógálák atyját. Ez az ereklye aztán több évig a garázsban pihent, idővel azonban több cipő is csatlakozott hozzá. A magasugrás és rúdugrás korábbi és jelenlegi világcsúcstartói, világ- és olimpiai bajnokai – Bubka, Sotomayor, Kosztadinova, Iszinbajeva – valamennyien indultak a salgótarjáni gálán. A cipőmúzeum számára ajándékozott dedikált cipőikhez kiemelkedő eredmények is fűződnek.Miután 2006-ban a gála egyik, ha nem a legnagyobb támogatója, Gyulai István elhunyt, barátja, Angyal János azzal az ötlettel állt elő, hogy legendás cipőiből múzeumot nyit, amely a néhai atléta, sportriporter és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára előtt is tiszteleg. Így 2007 végén a nagyérdemű közönség előtt is megnyílt a kiállítás.
Aztán jött a nagy álom, napjaink egyik legeredményesebb és legnépszerűbb atlétájának, Usain Bolt cipője, amellyel a szintén sprinter Gyulai István előtt is tiszteleghetne. Mivel a korábbi főszervező a ma napig tartja a kapcsolatot az egykori gálaszereplőkkel, egy korábbi győztes, Germaine Mason segítségével próbálta megszerezni Bolt cipőjét, az olimpiai ezüstérmes magasugró ugyanis a sprinter kiváló barátjaként is elhíresült, jamaicai származása miatt. Már majdnem össze is jött a dedikálás és a postázás, amikor érkezett a szomorú hír, miszerint Mason halálos kimenetelű motorbalesetet szenvedett, a konvojban utazott barátja, Bolt is. Nem csak a nyolcszoros olimpiai bajnokot rázta meg az eset (épp a napokban nyilatkozta, hogy az idei vb-n barátja miatt is nyerni akar, bár a tragédia után pár hétig még edzeni sem tudott), hanem Angyal Jánost is. De ahogy mondani szokták, a magasugró mindig visszateszi a lécet, ha leveri, így ő sem tett le arról, hogy megszerezze a relikviát.

Időközben Bolt bejelentette, hogy az augusztusi vb lesz az utolsó szereplése, és előtte már csak 1-2 versenyen áll rajthoz, ilyen volt az ostravai viadal is. Mikor ez kiderült, Angyal János felkereste korábbi barátját, Alfonz Juckot (ő szintén sokat köszönhet Gyulai Istvánnak), a verseny menedzserét, és miután elmesélte a Mason-szálat, ígéretet kapott, hogy a menedzser mindent megtesz egy dedikált cipőért. Így is lett, és a napokban Somoskőre érkezett a relikvia.

A szerdai sajtótájékoztatón Angyal János mutatta be a cipőt a média képviselőinek, az ereklyét a gyűjtemény koronaékszereként jellemezte. Ezt követően Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke kapott szót, aki az Ugrógálával és Bolttal kapcsolatos élményeit, emlékeit elevenítette fel, zárszóként pedig azt kívánta, hogy újra adottak legyenek a lehetőségek egy Ugrógála lebonyolítására, illetve hogy még több értékes darabbal bővülhessen a cipőmúzeum.
A sajtótájékoztatót követően a jelenlévők közelebbről is megcsodálhatták a kibővült kiállítást, ezt – előzetes egyeztetés után – mostantól bárki megteheti.

Usain Bolt utolsó fellépésén, azaz a londoni világbajnokságon augusztus 5-én, magyar idő szerint 22.45 órakor futja a 100 méter döntőjét, majd egy héttel később, 12-én 22.30-kor a jamaicaiak 4×100 méteres váltójában búcsúzik szurkolóitól.

Forrás: B. L.

Usain Bolt Cipője Somoskőn
Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn Usain Bolt Cipője Somoskőn