Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Valóban bekövetkezhet a működési képtelenség az önkormányzatoknál

Valóban bekövetkezhet a működési képtelenség az önkormányzatoknál

Ha nem lesz pénz, jövő januárban a hazai önkormányzati rendszer egyszerűen megáll – ezt mondta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Gémesi György ezzel megerősítette Kósa Lajos korábbi állítását. Debrecen polgármestere a hétvégén a Népszabadságnak azt mondta, a bankok úgy döntöttek, hogy a meglévő hiteleket ugyan nem számolják föl, de újabb pénzeszközöket már nem helyeznek ki a hazai önkormányzatokhoz.

Gémesi György azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy nem lepte meg a bankok döntése, hiszen nem ismertek 2013-tól az önkormányzatok finanszírozási feltételei és a bank sem látja azokat a garanciákat amiből az általa esetleg hitelezett önkormányzatok vissza tudják fizetni a forrásukat. Két dologról van szó, egyrészt fejlesztési forrásról, másrészt működési forrásról. Gémesi György azt is elmondta, hogy az önkormányzatok bevételei havonta nem feltétlenül egységesen érkeznek, amikor a bevételek kisebbek akkor szoktak az önkormányzatok úgynevezett likvid hitelt igénybe venni , ha ez a hitelezés megszűnik akkor valóban bekövetkezhet a Kósa Lajos által is említett működési képtelenség.

A költségvetés megszavazása után tisztábban láthatnak majd a bankok is az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatban –ezt már a Napi Gazdaság szakújságírója mondta a Gazdasági Rádiónak. Nagy László Nándor azt mondta, a pénzintézetek számára az önkormányzatok mindig fontos ügyfelek voltak, erre jó példa, hogy korábban komoly kamatverseny volt a betéti oldalon. A megváltozott jogszabályi környezetben azonban bizonytalanná vált a finanszírozás, hiszen például nem lehet tudni, hogy az önkormányzati normatívák hogyan alakulnak. Hiába akar egy bank továbbra is hitelezni egy önkormányzatot mint korábban , ha most nincs mellé téve a forrásoldal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő