Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Szeptember 14. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Uniós helyzetértékelő: válság és demokrácia a középpontban

Uniós helyzetértékelő: válság és demokrácia a középpontban

Vegyesen fogadták a képviselők José Manuel Barroso bizottsági elnök elképzeléseit az EU jövőjéről.

Miközben nagy általánosságban támogatták az erősebb EU megteremtését, több figyelmet szentelnének a szociális kérdéseknek, és ambiciózusabb föderációra vonatkozó elképzeléseket sürgettek. A főbb frakciók a befektetéseket és növekedést elősegítő erős uniós költségvetés mellett érveltek, a középtől jobbra elhelyezkedő frakciók viszont a kevesebb EU-ban látják a megoldást.

A négyórás vita José-Manuel Barroso felszólalásával indult, amely elsősorban a gazdasági válságra és a demokráciára összpontosított. Barroso szerint elérkezett az idő, hogy az európai országok szembenézzenek azzal a ténnyel, hogy egyedül nem tudják megoldani az előttük álló problémákat. Az Európai Bizottság elnöke egy politikai unióra épülő mélyebb gazdasági unió tervét vázolta fel, amelyet a nemzetállamok föderációjaként képzel el.

Új EU születhet a válságból

A képviselői felszólalásokban központi téma volt a válság hatása az EU jövőjére, valamint az EU és a polgárok közötti kapcsolat.

Barroso nemzetállamokra épülő föderációs tervét Guy Verhofstadt liberális és Daniel Cohn-Bendit zöldpárti frakcióvezető is kritizálta. 'Ez a föderáció már létezik és Európai Tanácsnak hívják. A polgárokra épülő Unió kell' - mondta Verhofstadt. Cohn-Bendit szerint a cél egy európai nyilvánosság megteremtése kell, hogy legyen.

Joseph Daul néppárti frakcióvezető is hangsúlyozta a polgárok megszólításának fontosságát. 'A legfontosabb feladatunk, hogy meggyőzzük a polgárokat, még akkor is, ha ez nem lesz könnyű', mondta.

Barroso válaszában kifejtette, hogy az Európai Bizottság az európai politikai pártokra vonatkozó jogszabályra tett ma javaslatot. A cél, hogy az európai demokrácia kiegészítse a nemzeti demokráciákat. Itt az ideje, hogy valódi nemzetek feletti politikai pártok jöjjenek létre, amelyek kiállnak az EU-ért - tette hozzá. Barroso arra kérte a pártokat, hogy tegyenek majd javaslatot arra, hogy ki legyen az Európai Bizottság következő elnöke.
Szociális biztosítékok és növekedés

A képviselők emlékeztették Barrosót arra, hogy a válság ellenére meg kell őrizni a szociális Európát.

A kiadáscsökkentés alternatívája a befektetés, mondta Hannes Swoboda szocialista frakcióvezető, egy szociális paktum kidolgozását sürgetve. 'A szociális Európa nélkül a szocialista frakció nem tudja támogatni a Bizottságot' - mondta.

'Az emberek szolidaritásra vágynak. Először ezzel kell foglalkozni, mielőtt a jövő kérdéseire koncentrálnánk. Elfogadhatatlan, hogy a büntetés kultúráját erőltetjük'- figyelmeztetett Gabriele Zimmer baloldali frakcióvezető.

Barroso kiállt a jelenlegi fájdalmas, de szükséges reformok mellett ugyanakkor fontosnak nevezte az európai szociális dimenzió megteremtését.

Az uniós költségvetéssel kapcsolatban a képviselők és Barroso egyetértettek abban, hogy ez lehet a befektetés és növekedés első számú motorja. A képviselők ezért szorgalmazzák, hogy biztosítsák az ehhez szükséges forrásokat. Barroso szerint a csökkentett uniós költségvetésen maguk a tagállamok veszíthetnek majd.

Kevesebb, nem több Európa

Az EFD és a konzervatív-reformer frakció kritikus volt Barrosóval szemben. 'Ugyanazt a megfáradt hozzáállást látjuk: több Európa jobb Európa helyett' - mondta Martin Callanan, a konzervatív-reformer frakció vezetője. Nigel Farage, az EFD frakcióvezetője Barroso terveit 'lopakodó eurodiktatúrának' nevezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt