Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Július 19. 09:37, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Tükröt tartani Izraelnek - "Különben holnap nem lesz országunk, kereshetünk magunknak másikat"

Tükröt tartani Izraelnek -

Az izraeli bevándorlási felügyelők egyenként kivezették a migránsokat a kopott épületből az afrikaiak működtette boltokkal és fodrászüzletekkel teli utcára. Egy várakozó buszhoz vitték őket, a szülőhelyükre, Dél-Szudánba toloncolásuk első lépéseként. Az egyik nő leopárdmintás táskát szorított magához, egy férfi pedig könyvvel a kezében követte a többieket. Egyesek élénk színű inget viseltek és magasra tartották a fejüket. Volt, aki a dél-szudáni főváros, Dzsuba nevét kiáltozta, és közben a győzelem jelét mutatva magasra emelte a kezét."Meg kell lennie - jegyezte meg a jelenetet végignéző egyik járókelő, Mor Seffer. - Különben holnap nem lesz országunk, kereshetünk magunknak másikat."

A Tel-Aviv déli peremén lévő Neve Saanan körzet sok lakója panaszkodik arra, hogy a bevándorlók miatt nagyon elszaporodtak náluk a bűncselekmények. Vannak, akik Sowetót, az 1976-os dél-afrikai gettólázadás tűzfészkét emlegetik.
A közelmúltban, egy jobboldali politikusok biztatására kirobbant tiltakozáson az egyik törvényhozó rákos daganathoz hasonlította az afrikaiakat. Később afrikaiak üzleteit és lakásait támadták meg helybeli zsidók.

Növekvő feszültség

A kormány határozott fellépése a bevándorlók ellen ugyanakkor Izrael lelkébe mar. Az emberek összegyűjtése és a tömeges fogva tartás kilátása sokakban fájdalmas emlékeket ébreszt.
"Úgy érzem magam, mintha egy 1933-1936 körül játszódó német filmben lennék" - mondta a The New York Times című amerikai lap tudósítójának a 46 éves Orly Feldheim, egy holokauszt-túlélő lánya, miközben élelmet osztott a hosszú sorba rendeződött bevándorlóknak a dél-tel-avivi Levinsky Parkban.
2005 óta mintegy 60 ezer, a Szaharától délre lévő afrikai területekről érkező kelt át a sivatagos Sínai-félszigeten, és jutott be Izraelbe a könnyen átjárható egyiptomi határon keresztül. A jelenlétük okozta növekvő feszültség arra késztette a kormányt, hogy szigorú új politikát hirdessen az afrikai bevándorlók és menedékjogkérők áradatának megállítására. Elijáhu Jisai belügyminiszter megfogadta, hogy három éven belül megtisztítja az országot az illegális bevándorlóktól.
Benjámin Netanjahu miniszterelnök állítja, hogy ezeknek az embereknek a többsége gazdasági bevándorló, és összességükben fenyegetik Izrael zsidó jellegét. Nemrég kijelentette, hogy minden új érkezőt azonnal őrizetbe kell venni. Közölte azt is, hogy létesítményeket építenek, amelyekben több tízezer beszivárgót tudnak őrizni mindaddig, amíg távozásra nem kényszerítik őket az országból.
Egyelőre a bevándorlók és menedékkérők zömét - mintegy 50 ezer embert - a nemzetközi konvenciók miatt nem lehet kitoloncolni. Ők ugyanis Szudánból és Eritreából, olyan országokból érkeztek, amelyek túl veszélyesek ahhoz, hogy visszaküldjék oda őket, ezért átmenetileg kollektív védelmet élveznek Izraelben. Ezt a védelmet azonban nemrég megszüntették a dél-szudániak esetében: egy jeruzsálemi bíróság ugyanis úgy döntött, hogy biztonságosan visszatelepíthetők a nemrég önállóvá vált és Izraellel diplomáciai kapcsolatban álló Dél-Szudánba.
Izraeli tisztségviselők szerint az országban jelenleg 1500 dél-szudáni él, aktivisták azonban csupán 700-ra teszik a számukat. Nemrég mintegy 300 dél-szudánit vettek őrizetbe és hallgattak ki; lehetséges, hogy kitoloncolás vár rájuk. Jó néhányan beleegyeztek, hogy a letartóztatás elkerülése és az 1300 dolláros távozási segély elnyerése érdekében önként távoznak Izraelből. Első csoportjuk repülőgépen már el is hagyta az országot.

Tisztességesen viselkedni

Néhány bevándorló elborzasztó történeteket mesél a Sínai-félszigeten működő beduin embercsempészek kegyetlenségéről. Felidézték, hogyan keltek át a határon, kockáztatva azt, hogy az egyiptomi határőrök lelövik őket, és keresték meg az izraeli határőrjárőrt. A katonák, akikkel végül találkoztak, közölték, hogy biztonságban vannak, és üdvözölték őket Izraelben.
A bevándorlókat ezután a határ közelében lévő, Saharonim nevű börtönbe vitték, és nyilvántartásba vették. Izraeli részről nem vizsgálták, hogy ki a valódi menedékkérő, és ki az, aki csak jobb körülményekre vágyva érkezett. A legtöbbjüket - főleg eritreaiakat és szudániakat - pár nap után a kollektív védelmi előírással összhangban szabadon engedték. Buszok szállították őket a Levinsky Parkban lévő "táborba" vagy más helyekre.
A vízumukban az szerepel, hogy nem vállalhatnak munkát. Az új kormányintézkedések ráadásul komoly bírságokat rónak az illegális bevándorlókat foglalkoztatókra, ezért a legtöbb migráns alkalmi munkákat végez alacsony bérért.
A nemrég módosított bevándorlási törvény értelmében még a kollektív védelem alá esőket is őrizetben lehet tartani akár három évig. Az egyiptomi határán épülő kerítésen kívül Izrael hasonló intézkedésekkel akarja elejét venni annak, hogy több bevándorló érkezzen.
"Az illetők folyamodhatnak ugyan menekült státusért, de elsőbbséget azok élveznek, akikre nem terjed ki a kollektív védelem" - fejtette ki Sabine Haddad, a belügyminisztérium népesedési, bevándorlási és határvédelmi osztályának szóvivője. A menekültté nyilvánítottak száma elhanyagolható, 2009 óta 7000 kérelmezőből mindössze 16 kapta meg ezt a státust.
Bírálói szemére vetik Izraelnek, hogy bár zömében menekültek alapították, nincs megfelelő bevándorlási politikája.
"Mi azt mondjuk: viselkedjünk tisztességesen, hisz zsidók vagyunk. Döntsük el, ki a menekült, és ki nem" - húzta alá Iftah Cohen ügyvéd, annak a Menekültek Vagyunk nevű izraeli szervezet munkatársa, amely ingyenesen jogi tanácsokkal látja el a menedéket kérőket és kitoloncolással fenyegetetteket.
Az utóbbiak közé tartozik az özvegy Mary Eze, akinek van egy négyéves kisfia, Valentine. 2007-ben hagyta el Nigériát a férjével, mivel a férfi családja helytelenítette a házasságukat. Kairóba mentek, és ott szülte meg Valentine-t. Miután a férje gépkocsibalesetben meghalt, a családja a nyomukra akadt. "Eljöttek, hogy elvegyék tőlem Valentine-t" - mesélte az özvegy.

Az asszony a gyerekkel a Sínai-félszigetre menekült, ahol beduin embercsempészek 15 hónapon keresztül bántalmazták őket. Végül egy helybéli megkönyörült rajtuk, és átsegítette őket Izraelbe. Öt hónapot töltöttek a Saharonim börtönben, majd Valentine-nal kivitték őket a repülőgéphez, hogy visszarepüljenek Nigériába, ahol meggyőződése szerint halál várna rájuk.
A Menekültek Vagyunk ügyvédei végül beavatkoztak, és Eze ügye bíróság elé került.
Néhány izraeli a Biblia parancsára hivatkozik, miszerint "szeressétek az idegeneket, mert mi is idegenek voltunk Egyiptom földjén". Másik viszont azt mondják, hogy kezdik idegennek érezni magukat saját országukban.
A Levinsky Parkban egy izraeli veterán, aki nem akarta elárulni a nevét, segíti a bevándorlókat abban, hogy munkát találjanak. "Az agyam azt mondja, nem jó, hogy itt vannak, de én a szívemre hallgatok. Egyik felem erre, a másik arra húz" - vallotta be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.