Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átírná az önkormányzati naptári évet a TÖOSZ

Átírná az önkormányzati naptári évet a TÖOSZ

A stabilitási törvény egy pontjának módosítását javasolja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, így továbbra is életképesek maradnának azok az önkormányzatok, amelyek likviditásának már csak hónapjai vannak hátra a felhalmozott százmilliós nagyságrendű tartozásaik miatt. Az adósságok miatt − Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke javaslatára − a bankok nem folyósíthatnak hitelkeretet számukra - írja a Napi Gazdaság.

Ezzel szemben Schmidt Jenő, a TÖOSZ titkára a Napi Gazdaságnak azt mondta, a rövid lejáratú hitelek esetében a stabilizációs törvény azon pontját kell megváltoztatni, ami azt mondja ki, hogy folyószámlahitel vagy éven belüli rövid hitel csak naptári évben vehető igénybe. Az új finanszírozási rendszerben ez kivitelezhető a pénzáramok miatt, de a fennálló hitelekre nem érvényes. Az elmúlt nyolc évben ezeket a kölcsönöket az önkormányzatok elköltötték. Nem is tudtak mást csinálni, mert az állam nem kapott több hitelt és a problémát 'egy szinttel lejjebb tolta az akkori kormány' − tette hozzá Schmidt. A megoldás tehát az, ha a kölcsön felvételekor a naptári év eltörlődik a jogszabályból és helyette marad az éven belüli. A folyószámlahitel-állományt pedig minden évben 10 százalékkal kell csökkenteni, így az tíz év alatt 'elkopik'.

Ezen kívül a jövő évi költségvetésbe 30 milliárd forintos keretet javasol a TÖOSZ arra az esetre, hogy ha egy önkormányzat bajba kerül, azt az állam ki tudja segíteni egy visszatérítendő támogatással. Ennek feltételéül azonban a szervezet reorganizációs terv készítését tanácsolja, amelynek végrehajtását a Belügyminisztérium ellenőrizné. Bár a kormány arra hajt, hogy az önkormányzati adósság csökkenjen, és ennek érdekében az új szabályok szerint kormányzati engedély kell az eladósodáshoz, a TÖOSZ vezetőségének nincs tudomása az engedély kondícióiról. Schmidt szerint azt egy 'kemény', a saját bevételekre és az eladósodottság mértékére összpontosító vizsgálathoz kötik. Eddig 16 település részesült ilyen 'engedményben'. A legnagyobb összeget − 23 milliárd forintot − eurókötvény formájában Hódmezővásárhely kapta. Bajban vannak ugyanakkor azok a városok, amelyeknek továbbra is a napi működésre kell a kölcsön, pedig jövőre már tilos lesz hiánnyal tervezni a büdzsét. Ráadásul minden városnál probléma lesz, ha megszűnik a folyószámlahitel, mert senki nem tudja visszafizetni egy összegben a kölcsönt. Jelentős pénzügyi tartalék fölött már a nagyvárosok közül is csak néhány rendelkezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő