Városlista
2020. augusztus 4, kedd - Domonkos

Hírek

2012. Június 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Területi ellátási kötelezettség: senki sem maradhat ki

Területi ellátási kötelezettség: senki sem maradhat ki

Több hónapos, egyeztetésekkel kísért folyamat zárult le júniusban, amikor az Országos Tisztifőorvosi Hivatal meghozta határozatait arról, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatók július 1-től milyen kapacitásokkal és milyen területi ellátási kötelezettséggel vesznek részt a fekvőbeteg-szakellátásban.

A betegek számára a legfontosabb, hogy elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, a beutalási rendet ismerve szükség esetén ők fogják pácienseiket a megfelelő intézménybe irányítani.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) 2012. február 15-én megküldte az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz a fekvőbeteg-szakellátási kapacitások és az azokhoz tarozó ellátási területek felosztására irányuló javaslatát. Ennek alapján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) 2012. február 16-án hivatalból eljárást indított a fekvőbeteg-szakellátási kapacitással rendelkező egészségügyi szolgáltatók fekvőbeteg-szakellátási kapacitásainak és az ezekhez tartozó ellátási területek megállapítására.

A szolgáltatók törvényben biztosított betekintési jogukkal élve az eljárás során keletkezett iratokat, így a GYEMSZI javaslata szerinti kapacitásokat és az ehhez tartozó ellátási területeket megtekintették, azokról másolatot kértek. Az iratbetekintést követően a szolgáltatók a javaslatban foglaltakkal kapcsolatosan észrevételt tettek, nyilatkoztak arról, hogy azzal egyetértve vagy attól eltérve milyen kapacitással, az ellátórendszer milyen szintjén és milyen terjedelmű ellátási területen képzelik el működésüket a jövőben.

Az OTH március végén térségenként tárgyalásra hívta meg a struktúraváltással érintett egészségügyi szolgáltatókat. Itt vitatták meg az ellátási területekkel kapcsolatos kérdéseket, azokat illetően egyes szolgáltatók között egyezségek is létrejöttek. Az un. progresszivitási szinteket érintően az OTH a Szakmai Kollégium véleményét kérte, melynek során meghatározták, hogy egy adott szakmában mely intézmény milyen szintű ellátásra képes, illetve lesz jogosult. A Szakmai Kollégium véleményét követően a GYEMSZI korábbi javaslata ismét áttekintésre került, figyelembe véve a korábbi egyeztetéseket és az időközben hatályba lépett jogszabály-módosításokat is.

A végleges javaslatot a GYEMSZI június 7-én küldte meg az OTH részére. Az OTH ennek alapján hozta meg döntését a fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók kapacitásairól (ágyszámokról) az aktív és krónikus ellátási formák tekintetében. Továbbá megállapította ezen szolgáltatók ellátási területét, amely meghatározza, hogy mely településről illetve településrészről lesz köteles a betegeket fogadni. Az intézmények részére a döntések 2012. június 11-én postázásra kerültek. Az OTH döntését 2012. július 1-től kell alkalmazni, vagyis ettől az időponttól kell a határozatban megállapított szakmákat működtetni, a kijelölt ellátási területről a betegeket fogadni.

Az egészségügyi szolgáltatások szerkezetének megváltozása miatt az OTH az egészségügyi szolgáltatók működési engedélyeit is módosítani fogja. Ebben az eljárásban az érintett fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmények nyilatkozatát kéri arról, hogy kapacitásaikat milyen osztályszerkezetben kívánják működtetni a jövőben. A működési engedély módosítását követően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a kórházak finanszírozási szerződésén is átvezeti a július 1-től bekövetkező változásokat.

Az OTH által hozott döntés biztosítja, hogy az ország területén élők a fekvőbeteg szakellátás alapszintjétől a legmagasabb szintig a szükséges ellátást megkaphassák, kijelöli azon intézményeket, melyek ezen ellátásra kötelezettek. A betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, a beutalási rendet ismerve szükség esetén ők fogják pácienseiket a megfelelő intézménybe irányítani.

Az OTH a kapacitásokat és ellátási területeket érintő változásokat 2012. július 1-től fogja közzétenni honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 04. 18:07, kedd | Belföld

A használtautó-import közelíti a járvány kitörése előtti szintet

Júliusban több mint 12 ezer használt import személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami az előző hónaphoz képest 13 százalékos, az áprilisi mélyponthoz viszonyítva pedig 61 százalékos növekedés;

2020. Augusztus 04. 16:04, kedd | Belföld

Letartóztattak egy nevelt gyermeke bántalmazásával gyanúsított apát

Hónapokon keresztül, rendszeresen bántalmazta nevelt gyermekét egy férfi a gyanú szerint, a bíróság elrendelte a letartóztatását - tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

2020. Augusztus 04. 14:00, kedd | Belföld

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdési kampánya

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdési kampánya, amelyet a Tesco áruházak vásárlói adománykuponokkal segíthetnek. Az akció célja, hogy kétezer iskolatáskát töltsenek meg a szükséges felszerelésekkel

2020. Augusztus 04. 11:01, kedd | Belföld

Saját bikája öklelt fel egy férfit Hercegszántónál

Saját bikája öklelt fel egy férfit Hercegszántónál, a sérültet kórházba vitték - közölte a rendőrség hétfő este a honlapján.