Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 18. 08:50, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Szavaz a ház az egészségügyi salátatörvényről

Szavaz a ház az egészségügyi salátatörvényről

Az Országgyűlés hétfői ülésén dönthet egyebek mellett a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényjavaslatról, továbbá rögzítheti az egészségügyi dolgozók béremelését is.

A délután egy órakor kezdődő ülésnap elején a fideszes Horváth Zoltán teheti le képviselői esküjét, aki az Európai Parlamentbe távozó Bánki Erik helyét foglalhatja el a parlamentben.

A szokásos interpellációs blokk után a Ház dönthet arról a két, korábban már elfogadott törvényjavaslatról, amelyeket Áder János június 5-én küldött vissza megfontolásra. Az államfő - a médiaszabályozás módosításához hasonlóan - ezúttal is eljárási és formai kifogásokat fogalmazott meg. Áder János szerint a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabály koherenciazavarát pedig csak az újbóli megtárgyalásával lehet orvosolni.

Az Országgyűlés ugyancsak ma szavaz az újabb egészségügyi salátatörvényről, amely rögzítheti a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését, a gyógyszerhamisítás irányelvének átültetését, s leírhatja a minőségi egészségügyi szolgáltatás alapvető feltételeit.

Új törvényt hozhatnak a termékek piacfelügyeletéről, amely szeptember 1-jei hatállyal kimondaná, hogy Magyarországon csak biztonságos termék hozható forgalomba vagy üzemeltethető, biztonságukról pedig a gyártó köteles gondoskodni. Emellett módosíthatják a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló jogszabályt is, amivel megjelenne például a diszkriminatív árazás tilalma, valamint pontosítanák a fizetési határidőkre és a beszerzési ár alatti értékesítésre vonatkozó rendelkezéseket is.

A Ház várhatóan kihirdetheti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alapokmányának módosítását, amely Magyarország részvételi kvótájának megemeléséről is rendelkezik.

Zárószavazásra lehet számítani az idén elfogadott munka törvénykönyvének hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról, továbbá új jogszabályt fogadhatnak el a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról is.

A határozathozatalok után még a ma esti órákban napirendre kerül annak a törvényjavaslatnak a vitája, amely kimondja, a kultúráért felelős miniszter egyúttal az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke is, és ezt a funkcióját nem ruházhatja át másra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.