Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 18. 12:40, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Rutkinóban temetik el a II. világháborúban elesett magyar katonák holttestét

Rutkinóban temetik el a II. világháborúban elesett magyar katonák holttestét

Az Oroszországban lévő rutkinói központi temetőben hantolják el a nemrégiben megtalált 108, a II. világháborúban elesett magyar katona holttestét - mondta Töll László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztályának vezetője szerdán az MTI érdeklődésére.

A nyugat-oroszországi Kurszkban több mint száz, a II. világháborúban elesett magyar katona földi maradványait hantolták ki - jelentette szerdán honlapján a Komszomolszkaja Pravda.
Az orosz lap beszámolója szerint a német megszállók és magyar szövetségeseik 1941 és 1943 között Kurszkban a város központjában lévő Borogyino parkban temették el halottaikat, sorkatonákat és tiszteket egyaránt. Az exhumálási munkálatok az elmúlt napokban fejeződtek be.
Töll László ezzel kapcsolatban azt mondta: a szokásos, rutinszerű eljárásmód szerint, ha magyar katona holttestére bukkannak Oroszországban, akkor az ottani hatóságok intézkednek az újratemetésről, a magyar hatóságok pedig - ha lehet - értesítik a rokonokat és egy adatbázisba is bevezetik az elhunyt nevét.
A legtöbb, a II. világháborúban elhunyt magyar katona holtteste egyébként Oroszországban kerül elő; az orosz féllel már korábban megkötött hadisírgondozásról szóló szerződés koordinálja ilyenkor a tennivalókat - fűzte hozzá.
Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy valószínűleg külön koporsóba, de egy sírba temetik majd el a maradványokat a Voronyezs melletti magyar hősi temetőben; az esetlegesen fellelt személyes tárgyakat pedig Magyarországra szállítják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).