Városlista
2021. április 22, csütörtök - Csilla

Hírek

2021. Február 23. 11:03, kedd | Helyi
Forrás: police

Ne utaljon vagy adjon át pénzt telefonon történő megkeresésre idegennek!

Ne utaljon vagy adjon át pénzt telefonon történő megkeresésre idegennek!

Fogadja meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait, hogy ne váljon az úgynevezett „unokázós csalások” áldozatává!

A rendőrség azzal a céllal ad tájékoztatást bűnelkövetési módszerekről, hogy ezek ismeretében a lakosság önvédelmi képessége növekedjen, például ne higgyék el a csalók megtévesztő történeteit. A szakemberek az adott körülményekre figyelemmel választják ki a hatékony megelőzési módszereket, így például ha megtekintik az Országos Rendőr-főkapitányság telefonon történő csalásról készült kisfilmjét és az ott hallható tanácsok szerint járnak el, akkor nem válnak áldozattá. A hatóság a prevenciós módszerek minden lehetőségét felhasználja ennek érdekében. Az Országos Rendőr-főkapitányság kisfilmje is azt szolgálja, hogy a potenciális áldozatok önvédelmi képessége tovább növekedjen.

Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetői legtöbb esetben telefonon hívnak fel idős embereket, és hozzátartozójának, gyermekének, illetve unokájának segítésére kérnek készpénzt, valamint az utóbbi időben az áldozatokat arra kérik, hogy egy adott bankszámlára – akár külföldi számlára – utaljanak pénzt. Olyan esetek is előfordultak, ahol a csaló hivatalos személynek, rendőrnek, tűzoltónak vagy más szervezet tagjának adta ki magát. Felhívjuk a figyelmet, hogy a rendőrök nem telefonálnak soha senkinek azért, hogy utaljanak pénzt valamelyik rokon bűnügye kapcsán!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak, ezzel befolyásolva a felhívott személyt. Ilyen esetekben fontos, hogy az érintett kellő körültekintéssel járjon el, és hívja fel a hozzátartozóját, kérjen segítséget rokonától, megbízható ismerősétől.

Nem válik az úgynevezett telefonos vagy unokázós csalók áldozatává, aki az alábbiak szerint jár el:

  • Akkor se higgyen a csalóknak, ha olyan információkat közölnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak!
  • Mindig ellenőrizze, hogy kivel beszél! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját, rokonát, ismerősét!
  • Amennyiben a telefonáló személy a hozzátartozójának balesetére hivatkozik, kérdezze meg a telefonszámát és mondja, hogy vissza fogja őt hívni.
  • Soha ne utaljon, vagy adjon át pénzt telefonon történt megkeresés kapcsán!

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 11:05, hétfő | Helyi

Testvére adatait diktálta be a járművezetéstől eltiltott férfi

A salgótarjáni rendőrök a 45 éves férfit közokirat-hamisítás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki, valamint a járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés miatt indult eljárásban őrizetbe vették.

2021. Április 19. 11:01, hétfő | Helyi

Az elmúlt 3 nap balesetei Nógrád megyében

Az elmúlt három napon egy anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

2021. Április 16. 13:29, péntek | Helyi

Kábítószert birtokolt a járművezetéstől eltiltott férfi

A 24 éves férfit gyanúsítottként hallgatták ki a pásztói rendőrök, valamint szabálysértési eljárást is kezdeményeztek vele szemben.