Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 18. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: MTI

Pécsett látható a megkerült Csontváry-kép

Pécsett látható a megkerült Csontváry-kép

A pécsi Csontváry Múzeumban állították ki Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása (Randevú) című, idén tavasszal ellopott, majd megkerüt festményét.

A képet zártkörű ünnepség keretében helyezték el a Csontváry Múzeumban, ahol szombattól szeptember közepéig a nagyközönség is megcsodálhatja azt - írta meg a Pécsi Napilap. Az 1902 körül készült alkotás 2006-ban a hazai árverések történetében rekordáron, 230 millió forintért kelt el. A képet még sohasem állították ki, a hat évvel ezelőtti aukcióig sem a szakma, sem a közönség nem láthatta teljes egészében, reprodukálva is csak egy részlete szerepelt Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában.

Mint azt Winkler Nóra kulturális újságíró, a 2006-os árverés vezetője a képet méltató beszédében elmondta, a festmény olyan témát dolgoz fel, amely csak elvétve fedezhető fel Csontváry amúgy is kevés művet tartalmazó életművében. Éppen ezért - tette hozzá - kuriózumnak számít, hogy mostantól a pécsi Csontváry Múzeum falai között bárki szemügyre veheti, és összehasonlíthatja a művész legnagyobb munkáival.

Érdekesség, hogy a művész átmeneti korszakának főműveként számon tartott, értékét tekintve 288 millió forintra becsült festményt több műalkotással együtt idén márciusban ellopták egy budapesti lakásból. A tárgyak előkerültek, a Szerelmesek találkozását az egyik tolvaj apósának fővárosi otthonában egy szekrény mögött befalazva találták meg. A tolvajok előzetes letartóztatásba kerültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.