Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 19. 13:15, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Orvosmeteorológia - A csütörtöki hőmérsékletváltozás koncentrációzavart, migrénes fejfájást is okozhat

Orvosmeteorológia - A csütörtöki hőmérsékletváltozás koncentrációzavart, migrénes fejfájást is okozhat

A csütörtök délelőtt erősen felmelegedő időjárás miatt többen tapasztalhatnak koncentrációzavart, fejfájást, idegesebbnek, fáradtabbnak érezhetik magukat, míg a nap végén érkező markáns hidegfront migrénes fejfájást okozhat az arra érzékenyeknél - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Darányi Mariann elmondta: jelenleg nincs front az ország felett, de intenzív melegedés zajlik a légkörben, dél, délnyugat felől. Késő délután viszont már északnyugat felől eléri az országot egy hidegfront. Ez a hőmérsékletváltozás pedig igénybe veszi az emberi szervezetet - tette hozzá.
A meteorológus szerint, akiknek volt bármilyen sérülése, törése, vagy ízületi ficama, műtétje, azok "különösen érzik" a hőmérsékletváltozást. Darányi Mariann hozzátette: megfelelő életmóddal, pihenéssel lehet a tüneteket mérsékelni.
Csütörtökön két baleset is történt az M7-es autópálya Budapest irányába vezető oldalán, a 77-es kilométer közelében Polgárdinál. Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, először hajnalban három teherautó karambolozott, majd egy kora reggeli baleset miatt zárták le az útszakaszt. Az utóbbi balesetnek egy életveszélyes sérültje van.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére a hőség miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki, mivel ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat.
Ezenkívül az említett három megyében, valamint Vas, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megye, valamint Budapest területére a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.
A Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál egyaránt elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis a tavakon magas, illetve tornyosuló hullámokra kell készülni. Emiatt a csónakok, illetve vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.
Darányi Mariann elmondta, hogy a hidegfront mentén heves zivatarokra is számítani lehet, amelyek kíséretében az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekre, felhőszakadásra és jégesőre, akár 2-5 centiméter átmérőjű jégdarabokra is számítani lehet.
A meteorológus azt is elmondta: mivel a hidegfront a déli, délkeleti megyéket később éri el, ott a napi középhőmérséklet pénteken 25 fok felett alakulhat. Ennek megfelelően az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre, Csongrád és Békés megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.
Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte 23-33 fok között alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.