Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 13. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti

Oroszország - Új választásokat és Putyin lemondását követelték a tüntetők Moszkvában

Oroszország - Új választásokat és Putyin lemondását követelték a tüntetők Moszkvában

Új választásokat és Vlagyimir Putyin elnök lemondását követelték kedden az ellenzéki politikusok a több tízezres moszkvai ellenzéki nagygyűlésen, amely kiáltvány elfogadásával ért véget.

A Szabad Oroszországért kiáltványt Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint gyakorlatilag valamennyi orosz ellenzéki erő képviselője aláírta. Szerintük Vlagyimir Putyinnak le kell mondania, új parlamentet kell választani, s az országnak új alkotmányra is szüksége van.
"Putyin politikájának folytatása konfrontációval, az állam szétesésével, káosszal fenyeget" - írták a kiáltvány megfogalmazó orosz ellenzékiek.
A nagygyűlésen azonnali ellenállásra, radikális politikai akciókra szólított fel Szergej Udalcov, a parlamenten kívüli Baloldali Front párt elnöke. Szerinte "kivonulásokat" kell rendezni országszerte, ahol az emberek kifejezhetik véleményüket. Békés sétákra, összejövetelekre hívta fel a tüntetőket, de ennél tovább is ment: október hetedikére országos sztrájkra és nyomásgyakorló politikai akcióra szólított fel Udalcov, de arra is, hogy az ellenzéki szimpatizánsok ne hagyjanak fel annak követelésével, hogy a május 6-i moszkvai akció miatt őrizetbe vett társaikat engedjék szabadon.
Udalcovnál és több vezető orosz ellenzékinél hétfőn házkutatást tartottak, majd kihallgatásra idézték be őket.
A megszigorított orosz gyülekezési törvény életbe lépése óta első nagyobb szabású ellenzéki megmozduláson nem történt rendbontás, a rendőrség nem avatkozott be, senkit sem fogtak le.
A szervezők szerint legalább százezren vonultak a központi Puskin tértől a Szaharov térig, ahol a nagygyűlés zajlott. A rendőrség szerint csupán húszezren lehettek a tiltakozók, akik különféle politikai meggyőződésű csoportokat képviseltek, kezdve a kommunistáktól a jobboldali nacionalistákig bezárólag.
Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint többen lehettek az akció résztvevői között a semmilyen mozgalomhoz sem tartozók, akik a békés tiltakozás jelképével, fehér szalagokkal, vagy fehér öltözetben vonulva fejezték ki elégedetlenségüket a jelenlegi orosz hatalommal.
A Kremlhez közel álló politológusok szerint a megszigorított gyülekezési törvény, a szabálysértés büntetési tételeinek megemelése nem befolyásolta az orosz polgárok tüntetési kedvét.
A régi jelszavak elavultak, az új jelszavak hiányoztak, és emiatt az emberek érdeklődése lanyhult - vélekedett ugyanakkor Alekszej Muhin, a Politikai Információs Központ vezérigazgatója. Szerinte az orosz ellenzék ezért halasztotta őszre a következő nagyobb akciót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.