Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2022. November 25. 23:59, péntek | Helyi
Forrás: Szűcs Adrienn

Óriáskerék Salgótarjánban

Óriáskerék Salgótarjánban

Beszélgettünk egy pár szót Salgótarján Fő terén, a napokban épült monumentális, szórakoztató „játék” tulajdonosával, Sárközi Árpáddal.

- Miért most hoztad ide, Salgótarjánba a kereket, és milyen apropóból?


- Nyáron van egy fix helye, a Richter Szafari Parkban, Nagykőrösön, ott üzemeltetem. Beszélgettük már többször a városvezetéssel, és most találtuk legideálisabbnak az időpontot, így a karácsonyi készülődésben, az adventi forgatagban. Ez az óriáskerék varázsa, az adventi és a karácsonyi időszak. Minden nagyvárosban az adventi vásár fő profilja az óriáskerék.

- Mondj egy pár paramétert a kerékről.


- Az összeállítás egy hét, hatszemélyes gondolák vannak rajta, részben zárt gondolák. Az alapterülete 18x12 méter, 32 méter magas, 144 fő fér bele. Egy menet 3 körből áll, 5-6 percet vesz igénybe. Egy gondola 600 kg-ot bír el.


- Milyen más, ehhez hasonló „játékszereid” vannak még?


- Van dodgem, kiskörhinta, céllövölde… Én igazából vidámparkos vagyok! Ezzel is kezdtem. Gyerekkorom nagy álma volt, hogy egyszer legyen egy óriáskerekem. Az elsőt még gyerekként legóból építettem, aztán addig dolgoztam, míg végül meg tudtam venni magamnak egyet, amit most Salgótarjánban ki is lehet próbálni.


- Mikor lettél a tulajdonosa?


- Ennek idén áprilisban, ez egy vadonatúj játék! Remélem, hogy nagy sikert aratok majd vele!


- Hogyan működik a szerkezet?


- Az áramot a József Attila Művelődési és Konferencia Központon keresztül vételezem. Az aggregátor vészhelyzet esetére van a helyszínen, hogy ha elmenne az áram, beüzemeljük és aki fent maradt, azt le is tudjuk hozni. Szóval csak biztonsági szempontból van itt az áramfejlesztő.

- Meddig lehet majd használni Salgótarjánban az óriáskereket?


- A tervek szerint december 31-ig lehet kiélvezni. November 26-án indul el, hétfőtől péntekig, 15¬–20 óráig, szombattól vasárnapig, 10–¬20 óráig lehet majd használni.

- Mondj kérlek néhány szabályt, melyek használata nélkülözhetetlen.


- Felszállás előtt nem szabad enni-inni. A dohányzást azt el kell felejteni! A kezeket a fülkén belül kell tartani. Testi és szellemi fogyatékkal élők számára a használat nem biztonságos. 18 év alatt és a 90–¬120 cm testmagasság között, kísérő személy jelenléte kötelező.


- Szeretnél-e valamit üzenni a környékbelieknek?


- Üzenem mindenkinek, hogy jöjjenek el és próbálják ki, mert ez egy egyedülálló lehetőség, nem volt még a városban ilyen „nagy” látványosság.


- Köszönöm szépen a tájékoztatást és a beszélgetést!

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 15:00, péntek | Helyi

Téliesre fordult az időjárás

2023. Február 03. 10:55, péntek | Helyi

60 helyett 127

A héten megtartott közlekedésrendészeti ellenőrzések során a hatóság tagjai egy szolgálati gépjárműbe szerelt sebességmérő készülékkel mérték be a képen látható személygépkocsi vezetőjét. A 40 éves sofőr 2023. január 30-án

2023. Február 03. 09:52, péntek | Helyi

A Nyitnikék-ben nyitottak

Az idei évben is folytatódnak az óvodások részére összeállított közlekedésre nevelési foglalkozások a vármegyeszékhelyen.

2023. Február 03. 09:00, péntek | Helyi

Megerősítő szolgálat Kállón

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály lovas járőrei, illetve több Nógrád és Pest vármegyei polgárőr egyesület lovasai láttak el kö