Városlista
2021. március 7, vasárnap - Tamás

Hírek

2021. Február 23. 11:03, kedd | Helyi
Forrás: police

Ne utaljon vagy adjon át pénzt telefonon történő megkeresésre idegennek!

Ne utaljon vagy adjon át pénzt telefonon történő megkeresésre idegennek!

Fogadja meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait, hogy ne váljon az úgynevezett „unokázós csalások” áldozatává!

A rendőrség azzal a céllal ad tájékoztatást bűnelkövetési módszerekről, hogy ezek ismeretében a lakosság önvédelmi képessége növekedjen, például ne higgyék el a csalók megtévesztő történeteit. A szakemberek az adott körülményekre figyelemmel választják ki a hatékony megelőzési módszereket, így például ha megtekintik az Országos Rendőr-főkapitányság telefonon történő csalásról készült kisfilmjét és az ott hallható tanácsok szerint járnak el, akkor nem válnak áldozattá. A hatóság a prevenciós módszerek minden lehetőségét felhasználja ennek érdekében. Az Országos Rendőr-főkapitányság kisfilmje is azt szolgálja, hogy a potenciális áldozatok önvédelmi képessége tovább növekedjen.

Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetői legtöbb esetben telefonon hívnak fel idős embereket, és hozzátartozójának, gyermekének, illetve unokájának segítésére kérnek készpénzt, valamint az utóbbi időben az áldozatokat arra kérik, hogy egy adott bankszámlára – akár külföldi számlára – utaljanak pénzt. Olyan esetek is előfordultak, ahol a csaló hivatalos személynek, rendőrnek, tűzoltónak vagy más szervezet tagjának adta ki magát. Felhívjuk a figyelmet, hogy a rendőrök nem telefonálnak soha senkinek azért, hogy utaljanak pénzt valamelyik rokon bűnügye kapcsán!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak, ezzel befolyásolva a felhívott személyt. Ilyen esetekben fontos, hogy az érintett kellő körültekintéssel járjon el, és hívja fel a hozzátartozóját, kérjen segítséget rokonától, megbízható ismerősétől.

Nem válik az úgynevezett telefonos vagy unokázós csalók áldozatává, aki az alábbiak szerint jár el:

  • Akkor se higgyen a csalóknak, ha olyan információkat közölnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak!
  • Mindig ellenőrizze, hogy kivel beszél! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját, rokonát, ismerősét!
  • Amennyiben a telefonáló személy a hozzátartozójának balesetére hivatkozik, kérdezze meg a telefonszámát és mondja, hogy vissza fogja őt hívni.
  • Soha ne utaljon, vagy adjon át pénzt telefonon történt megkeresés kapcsán!

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 05. 14:00, péntek | Helyi

Letartóztatásban az ivócimboráját kirabló férfi

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte annak a 27 éves férfinak a letartóztatását, aki egy kis Nógrád megyei faluban leütötte és kirabolta ivócimboráját.

2021. Március 05. 13:20, péntek | Helyi

A felfüggesztett börtön mellett foglalkozástól eltiltás is vár a munkahelyéről lopó vagyonőrre

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt az ellen a 37 éves biztonsági őr ellen, aki ahelyett, hogy a munkahelyén megőrizte volna az ott tárolt értékeket, maga lopta el azokat, mintegy 700.000 Ft kárt okozva.

2021. Március 05. 13:15, péntek | Helyi

Eltiltás hatálya alatt vezetett és kábítószert birtokolt

A salgótarjáni rendőrök egy 31 éves endrefalvai férfit hallgattak ki gyanúsítottként, majd vettek szabálysértési őrizetbe.

2021. Március 04. 14:30, csütörtök | Helyi

Értékesítette az ellopott akkumulátorokat

Elfogták a szécsényi rendőrök azt a 46 éves férfit, aki akkumulátorokat lopott egy autószerelő műhelyből.