Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Február 21. 15:32, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Moszkva nemzetközi védelmi rendszert szorgalmaz az aszteroidák ellen

Moszkva nemzetközi védelmi rendszert szorgalmaz az aszteroidák ellen

Világméretű összefogásra van szükség az aszteroidák és meteoritok esetleges becsapódása ellen, ezért az orosz miniszterelnök-helyettes a Föld védelmére stratégiai rendszer létrehozását szorgalmazza - közölte csütörtökön az Izvesztyija című orosz napilap.

A hatalomhoz közeli újság Dmitrij Rogozinnak az orosz kormányfőhöz írt levelét ismerteti, amelyben a védelmi és az űripart, valamint kutatást felügyelő miniszterelnök-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező évtizedekben két kisbolygó is veszélyes távolságban fogja megközelíteni a Földet.
Az Apophis nevű aszteroida 2029-ben 35 ezer kilométernél kisebb távolságra kerülhet a Földhöz, de még nem ismert, mennyire közelíti meg bolygónkat 2036-ban. A 2011AC5-ös jelzésű, 140 méter átmérőjű aszteroida 2040-ben 2 ezer kilométerre közelíti meg a Földet.
Rogozin szerint az orosz kormány alatt működő hadiipari bizottság dolgozhatná ki a kozmikus katasztrófáktól való védelem mikéntjét. A szibériai Cseljabinszknál február 15-én becsapódott meteoritot a Roszkozmosz eszközeivel nem sikerült előre felfedezni. Azok csak 200-5 ezer kilométer magasságig, a műholdakat veszélyeztető pályán tudják kiszűrni a kozmikus hulladékot. Rogozin szerint az orosz és az amerikai katonai űrfigyelő rendszerek nem követik az aszteoridák és a meteoritok mozgását.
A világűr békés célú felhasználásával foglalkozó ENSZ-bizottságban ismert az orosz javaslat. Rogozin pedig már 2011-ben is felhívta Dmitrij Medvegyev akkori államfő figyelmét arra, hogy célszerű lenne, ha Oroszország kezdeményezné a "Föld stratégiai védelmét".
A feladat - méretei miatt - csak Oroszország, az Egyesült Államok, valamint a világ más vezető országai tudományos-műszaki potenciáljának az egyesítésével oldható meg - írta az orosz miniszterelnök-helyettes. Dmitrij Rogozin szerint az aszteroidák és meteoritok elleni védelmi rendszer megvalósítása egyszersmind segítene abban, hogy megtalálják a kiutat a Moszkva és Washington között az európai rakétavédelmi rendszer fejlesztése miatt kialakult szembenállásból.
Ligyija Lihova, az orosz tudományos akadémia csillagvizsgálójának munkatársa az Izvesztyijának elmondta, hogy a Föld körül körülbelül ezer különböző méretű, potenciálisan veszélyes objektum mozog. A veszélyes aszteroidák száma is folyamatosan nő.
Ezek kiszűrésére Oroszországban legalább három kétméteres és annál nagyobb átmérőjű objektívvel rendelkező távcsőre volna szükség. Irkutszkban folyik egy ilyen űrtávcső fejlesztése, de a kutatók a támogatás akadozásától tartanak.
Az Egyesült Államokban 1998 óta évente 20 milliárd dollárt költenek a kozmikus veszélyek elleni védelem kidolgozására - mondta a lapnak Anatolij Zajcev, az úgynevezett Bolygóvédelmi Központ társadalmi szervezet vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt