Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 06. 10:03, péntek | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Milliós viharkárok Csehországban

Milliós viharkárok Csehországban

Sok millió koronás anyagi károkat és közlekedési problémákat okoztak azok a szélviharok, amelyek péntekre virradóra söpörtek végig Észak- és Közép-Csehországon.

Néhány helyen óránként több mint 50 milliméternyi csapadék hullott, amit a helyi patakok vagy csatornák nem tudtak gyorsan elvezetni.
A közszolgálati rádió jelentése szerint Észak-Csehországban több száz háztartás maradt villanyáram nélkül, mert a vihar megrongálta a magasfeszültségű vezetékeket. A szél sebessége helyenként elérte a 90-100 kilométert óránként; a vihar háztetőket sodort el, fákat, villanyoszlopokat döntött ki, amelyek számos helyen eltorlaszolták a közutakat, így reggel több helyen is fennakadások voltak a közlekedésben. A viharos szél a régióban több mint egy tucat személyautót sodort az árokba az éj folyamán utasaival együtt, amelyeket a tűzoltóknak kellett kimenteniük szorult helyzetükből.
Litomerice mellett megszakadt a forgalom a Németország felé vezető R10-es gyorsforgalmi úton, mert a lezúduló esővíz három helyen is teljes egészében elöntötte a sztrádát.
Az Óriás-hegységben (Krkonose) egy gyermektábort is ki kellett üríteni az éjjel, mert a völgybe lezúduló víz elöntötte a sátrakat, és veszélyes helyzet alakult ki. Ezen a vidéken legalább öt helyi vasútvonalon áll a forgalom, mert meg kell tisztítani a síneket a lehullott faágaktól, illetve szikláktól, kövektől - közölte a Novinky hírportál.
A kelet-csehországi Hradec Královéban két személy megsérült, amikor rájuk esett egy nagyobb letört faág. A biztosítók szerint sok a megrongált személygépkocsi is. A vihar miatt csütörtökön este megszakadt a város közelében zajló Rock For People zenei fesztivál programja is.
A kora reggeli hírek szerint legalább 100-150 ház pincéje megtelt vízzel, s a tűzoltók beavatkozására van szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt