Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 12. 09:57, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Magyar diákmatematikusok sikere Svájcban

Magyar diákmatematikusok sikere Svájcban

Csapatban második helyezést értek el a Svájcban rendezett közép-európai matematikai olimpián a Magyarországot képviselő középiskolás diákok.

Csapatban második helyezést értek el a Svájcban rendezett közép-európai matematikai olimpián a Magyarországot képviselő középiskolás diákok, és mindannyian szereztek egyéni érmet is - tájékoztatta a verseny eredményéről a szervezők képviselője szerdán az MTI-t.

Pintér Ferenc, a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi titkára a kedd este zárult versenyről elmondta: csapatversenyben a nyertes Lengyelország mögött Magyarország csapata a második helyen végzett, harmadik Horvátország lett.
Egyéni versenyben aranyérmet szerzett a 11. osztályos Szabó Attila, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulója, ezüstérmes lett Havasi Márton, Maga Balázs és Tardos Jakab, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulói, valamint Simon Péter a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumból. Bronzéremmel térhet haza Ágoston Péter, aki ugyancsak a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulója.
A csapat vezetői Hujter Bálint (Budapest, ELTE) és Szoldatics József (Dunakeszi, Radnóti Miklós Gimnázium) voltak. A diákok felkészítését az iskolai és a kísérőtanárokon kívül az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola tanárai segítették.
Pintér Ferenc hozzátette: a hatodik közép-európai matematikai olimpiát a svájci Solothurn városában rendezték, Magyarország pedig ötödször vett részt a versenyen a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány és a Bolyai János Matematikai Társulat jóvoltából, amely vállalta az anyagi költségeket és a szervezéssel járó feladatokat. A versenyen tíz ország - Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia - hattagú csapatai szerepeltek.
A viadalt a nemzetközi matematikai diákolimpia (IMO) szabályait alkalmazva rendezik meg minden évben, azzal a céllal, hogy a fiatalabb korosztály részére is lehetővé tegyék a nemzetközi rutin megszerzését, a tudatos utánpótlás-nevelést. A magyar csapatot az IMO-csapat vezetői állították össze a hivatalos tanulmányi versenyek, a Kenguru nemzetközi matematika verseny és a válogató alapján.
A közép-európai matematikai olimpia jövőre Magyarországon lesz, a veszprémi Pannon Egyetem műszaki informatikai karának rendezésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt