Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Február 22. 17:27, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok a devizahitelesekről, a roma bevándorlásról, a Der Standard a Jobbikról, a SME a Gasparov

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok a devizahitelesekről, a roma bevándorlásról, a Der Standard a Jobbikról, a SME a Gasparov

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív lap a devizahitelesek helyzetéről közölt riportot, a Die Welt című konzervatív lap pedig a Balkánról Németországba irányuló roma vándormozgalommal kapcsolatban közölt vezércikkben foglalkozott Magyarországgal.

A FAZ szerzője, Michaela Seiser a "Már csak kivándorolni tudunk" című budapesti keltezésű riportjában írja: a devizahitelek elterjedtségét jelzi egy mondás, miszerint egy feldobott kő nem tud úgy leesni, hogy ne devizahitelest találjon el. Több mint egymillió magyar adósodott el devizában, és a törlesztési hátralékok miatt több mint 120 ezer család otthonát bocsáthatják kényszerárverezésre. A következő időszakban a kényszerárverezések száma várhatóan stagnál majd, ami az utóbbi időszak fejleményeit tekintve "jó hírnek számít" - írta Michaela Seiser.
A Die Welt A romák és a jog címmel közölt vezércikket a mindenekelőtt Romániából és Bulgáriából érkező cigány bevándorlók helyzetével kapcsolatban. Torsten Krauel cikkében megjegyezte: Franciaországban és Magyarországon "a romakérdésben már annyira polarizált a hangulat, hogy egyre szűkebb a tér a higgadt intézkedések előtt", aminek "jelentős mértékben pártszerkezeti okai vannak", ugyanakkor azt is mutatja, hogy "óvatosan kell kezelni azt a feltételezést, hogy a problémák megoldódnak maguktól".
A Der Standard című liberális osztrák napilap pénteken a Jobbiknak a diákság körében mért népszerűségével és az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatával összefüggésbe hozott listával foglalkozott jegyzetében. Ismerteti azt afelmérést, amely szerint a magyar felsőoktatási hallgatók 33 százaléka a szélsőjobboldali Jobbik pártra szavazna, s ugyancsak a diákok 33 százaléka mondja azt, hogy a diktatúra jobb, mint a demokrácia. "Ennek fényében nem meglepő az egyik budapesti egyetem hallgatói képviselőinek rasszista tevékenységével kapcsolatban most kirobbant botrány" - vélte Josef Kirchengast. A cikkíró szerint nem valószínű, hogy egyedi esetről lenne szó.
Politológusok a hatalmon lévő elittel szembeni frusztrációban látják ennek a fejleménynek a fő okát. Ez azonban nem magyaráz meg mindent - vélekedett a szerző. Meglátása szerint liberálisból "nemzeti populistává" való átalakulása óta Orbán Viktor kerüli a jobboldali szélsőségesektől való egyértelmű elhatárolódást. A Fidesz - írta - nem akarja ezt a szegmenst a Jobbiknak átengedni, valójában azonban mindez csak a jobboldali szélsőségesség szalonképessé válásához járul hozzá. Ha különösen a jövendő elit fogékony erre, akkor a jelenlegi elit többé nem hazudhatja el kudarcát - olvasható a Der Standardban.
http://derstandard.at/1361240751968/Rechtsextremismus-an-Ungarns-Unis-Hoffaehig-gemacht
Ivan Gasparovic eheti magyarországi utazása kapcsán a szlovák államfőnek a gödöllői lovas parkban tett látogatásáról számolt be a pozsonyi Sme pénteken. A liberális szlovák lap hangsúlyozta: a szlovák államfő vendéglátója egy olyan motoros társaság tiszteletbeli vezetője volt, amelynek tagjai "Szlovákiának a Nagy Magyarországhoz való visszacsatolására vágynak." A gödöllői lovas parkot tulajdonló Lázár testvérek egyike, Lázár Vilmos a Gój motorosok tiszteletbeli elnöke - emeli ki a Sme. Leszögezi: "egy szélsőséges, antiszemita, irredentista szervezetről van szó", amelynek tagjai rendszeres részvevői a szélsőjobboldali akcióknak. Lázár Vilmos a Fideszhez közel álló vállalkozó, a magyar CBA üzletlánc résztulajdonosa - jegyzi meg a pozsonyi lap.
"Megjelölték az iskolában a cigányokat és a zsidókat" című írásában az ATV által bemutatott, állítólag az ELTE Bölcsészettudományi Karának Hallgatói Önkormányzata (HÖK) által készített hallgatói listákról is beszámolt a pozsonyi Sme pénteken."Az eset nem számít meglepetésnek" - írta a Sme. Bár a HÖK-nek diákönkormányzatnak kellene lennie,mégis már jó ideje "a kormányzó Fideszhez közel álló politikai szervezetnek tartják." Hozzáteszi: az ELTE Bölcsészettudományi Karának hallgatói önkormányzata pedig "egyenesen a szélsőséges Jobbikhoz áll közel" és aktivistái a legutóbbi választási kampányba is bekapcsolódtak a párt oldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt