Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Június 13. 13:28, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - A Die Presse és a FAZ Orbán bécsi látogatásáról, nemzeti bankról

Külföldi sajtó Magyarországról - A Die Presse és a FAZ Orbán bécsi látogatásáról, nemzeti bankról

Orbán Viktor keddi bécsi látogatásáról, valamint az osztrák és a magyar nemzeti bank függetlenségének kérdéséről írt az osztrák Die Presse és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Többet abból, ami összeköt minket, és kevesebbet abból, ami elválaszt" - emelte ki Werner Faymann osztrák kancellár szavaiból a Die Presse című konzervatív osztrák napilap Orbán Viktor keddi bécsi látogatásáról szóló tudósításában. Ismertette, hogy a kancellár egy magyar alkotás ünnepélyes felavatásán mondta ezt. A lap kitért arra is, hogy az esemény margóján a két kormányfő rövid, zárt ajtók mögötti találkozót folytatott egymással. A Die Presse megjegyezte: a két ország közötti kapcsolatokban az utóbbi időben mindig nagy összegekről volt szó.
Beszámolt arról, hogy a Magyarországon tevékenykedő osztrák vállalatok problémái terítékre kerültek az Osztrák Gazdasági Kamara rendezvényén, ahol a miniszterelnök előadást tartott. A lap úgy tudja, a keddi találkozón jelen voltak az Osztrák Gazdasági Kamara képviselői, valamint Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója és a Saubermacher osztrák hulladékkezelő cég egy igazgatója is. Hogy a miniszterelnök a megbeszélésen hogyan reagált az osztrák panaszokra, nem tudni, mert a találkozó zárt ajtók mögött zajlott - írta a Die Presse. Az avatáson mondott beszédében a magyar miniszterelnök hangsúlyozta Magyarország jogát a saját úthoz és "a kis különbségek Európája mellett érvelt" - írta a lap.

http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/765208/Ungarn_Kunst-Kraenze-und-Zankaepfel

Mennyire szabad az osztrák jegybank? - tette fel a kérdést a Die Presse egy másik írásában, és összehasonlította az osztrák intézményt magyar párjával. Ideológiailag "világok választják el egymástól" Orbán Viktort és a szociáldemokrata Werner Faymannt, mégis mindketten mindent megpróbálják érvényesíteni befolyásukat országuk jegybankja felett - vélekedett a szerző. Orbán kísérletére fél Európa felháborodott, Faymann esetében viszont korlátozott a tiltakozás - írta a lap. A Die Presse úgy látja, az osztrák kormány sokkal erőteljesebben beavatkozik a központi bank személyzeti politikájába, mint a magyar.
Ausztriában a jegybank törvény szerint független, de minden fontos posztot a két kormánypárt oszt szét - jegyezte meg. Mint fogalmazott, az osztrák jegybank igazgatóságában az Osztrák Néppártnak és az Osztrák Szociáldemokrata pártnak is két-két "képviselője" ül. Szerződésük 2013-ban jár le, de mivel jövőre választások lesznek, az SPÖ és az ÖVP még idén rendezni akarja az utódlásukat.

http://diepresse.com/home/wirtschaft/eurokrise/765201/Wie-frei-ist-die-Notenbank?_vl_backlink=/home/wirtschaft/index.do

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap Bécs és Budapest veszekedik címmel közölt cikket szerdán Orbán Viktor bécsi látogatásáról.
A szerző, Michaela Seiser kifejtette: Orbán Viktor bécsi látogatását "beárnyékolta" két vitás ügy. Az egyik a termőföldhasználatot szabályozó új törvénytervezet, amely börtönbüntetéssel fenyegeti azokat a külföldieket, akik "strómanok révén szereztek földet". A törvény továbbá "visszamenőleges hatályú" lehet, és kártérítés nélküli kisajátítást is kilátásba helyezhet, ami érintheti "legalábbis" azokat külföldieket, akik természetvédelmi területen folytatnak mezőgazdasági tevékenységet.
A nukleáris energia alkalmazását elutasító Ausztria másik vitás ügye Magyarországgal a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása - írta Seiser, megjegyezve, hogy Ausztria a határaihoz közel fekvő atomerőművek miatt Németországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Szlovéniával is került már konfliktusba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.