Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 06. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti

Kukázó medvét telepítettek ki a székelyföldi Tusnádfürdőről

Kukázó medvét telepítettek ki a székelyföldi Tusnádfürdőről

Ketrecbe csalogattak és egy Kárpátokon túli vadászterületre szállítottak csütörtök hajnalban egy kukázó medvét a székelyföldi Tusnádfürdőről.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a négyéves és mintegy 120 kilós állatot egy hónapon át figyelték. Kiderült, hogy a medve nem tért át egészen a kukázó életmódra, nem veszítette még el annak képességét, hogy a vadonban szerezzen magának élelmet.
Szerda este csapdát állítottak neki, egy ketrecbe csalogatták, amelynek ajtaja bezáródott mögötte. A ketrecet autóra emelték, és az éjszaka folyamán mintegy kétszáz kilométeres út végén a Bucsecs hegység déli lábainál bocsátották szabadon. Az 1500-2000 méteres magasságban fekvő vadászterületen a vadőrök vigyáznak majd arra, hogy ne térjen vissza a kukázó életmódra.
Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere örömmel nyugtázta az eseményt. Elmondta, hogy négy másik kukázó állat áttelepítésére adott engedélyt a környezetvédelmi hatóság. Az elkövetkező napokban egy anyamedve befogását tervezik, amely három bocsával látogatja a fürdőváros kukáit, és meglehetősen agresszíven viselkedik. Hozzátette, ha megtörténik az állatok elszállítása, "Tusnádfürdő lakói fellélegezhetnek végre". A medvék ugyanis gyakorta törték össze a kerítéseket, és raboltak tyúkokat, juhokat a település házaitól. Albert Tibor a szerencsének tulajdonította, hogy emberekre még nem támadtak a vadállatok Tusnádfürdőn.
A fürdőváros kempingjében a hónap végén tartják a Bálványosi Nyári Szabadegyetem rendezvényeit. A szervezők - megelégelvén, hogy az elmúlt években mindig téma volt a medvék látogatása - idén a tábor jelképévé választották a macit, mely a logóba is belekerült.
A szomszédos Kovászna megyében emberek is megszenvedték a medvék garázdálkodását. Kedden először egy 14 éves kézdiszentléleki fiút, majd egy 50 éves zágonbárkányi férfit vittek kórházba medvetámadás miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.