Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Július 11. 11:53, vasárnap | PR

Kompresszorok a ház körül

Kompresszorok a ház körül

Sokak számára talán nem egyértelmű, de a kompresszorok nem csak az iparban, hanem a háztartásokban is fontos szerepet tölthetnek be.

Sokszor egészen mindennapos tevékenységek segédeszközei lehetnek. Ismerjük meg közelebbről az alkalmazási lehetőségeket.

A kompresszorokról röviden

A kompresszorok, vagy régebbi elnevezésük szerint gázsűrítők meglehetősen fontos támogató szerepet töltenek be különböző ipari és műszaki folyamatokban. Jelenlétük sokszor észrevétlen, alkalmazásuk nélkül azonban teljes munkafolyamatok válhatnak működésképtelenné. A kompresszorok alapvetően különböző gázok, de elsősorban levegő sűrítésére és szállítására alkalmasak. Ezt a feladatot különböző működési elvek alapján végzik, eltérő teljesítménnyel, ezáltal fontos, hogy a felhasználási területnek megfelelő készüléket válasszunk.

Bár a legtöbb esetben kis- vagy nagyipari alkalmazás esetén kerülnek szóba a különböző típusú kompresszorok, fontos tudni, hogy a ház körül, különböző hobbi- vagy barkács célokra is találhatunk berendezéseket. A BTK Kft. honlapját böngészve a legegyszerűbb célokat szolgáló berendezésektől, a komolyabb, nagyipari kompresszorokig mindent megtalálunk és itt is észrevehetjük, hogy a paletta rendkívül színes. Ám mégis, milyen feladatokra alkalmazhatók az egyszerűbb kompresszorok a ház körül?

Gázsűrítés házilag

Egy egyszerűbb, kisebb teljesítményű kompresszor számos munkafolyamat során lehet hasznos segítőtársunk a mindennapi életben, akkor is, ha csak hobbiszinten alkalmazzuk azokat, vagy épp egyes kisebb munkák elvégzésére használjuk őket. Egy kis gondolkodás után máris eszünkbe juthat pár felhasználási mód, melyek közül egyik sem túl speciális vagy különleges, kompresszorok nélkül mégis nehezen, vagy egyáltalán nem kivitelezhetők.

Az első ilyen, talán leginkább egyértelmű alkalmazás az autók, kerékpárok, vagy bármilyen kerti- és kisgép keréknyomásához köthető. Egy kompresszor segítségével percek alatt, könnyedén fújhatjuk fel az ellaposodott gumikat, kerekeket. Ehhez természetesen nem szükséges óriási teljesítmény, így bőven elegendő egy egyszerű gép. Ugyanez igaz az olyan feladatokra, melyek a különböző tisztítási munkákhoz köthetők. A nagynyomású tisztítók akár vízzel vagy levegővel is eltávolíthatják a makacsabb szennyeződéseket a ház körül.

Különlegesebb alkalmazási módok

Az említett hétköznapi feladatok mellett természetesen a barkács célok esetén is felmerülhetnek különlegesebb igények, melyek már speciálisabb kompresszorokat igényelnek, még ha teljesítmény szempontjából továbbra sem érjük el az ipari berendezések szintjét. Az egyik ilyen jellemző alkalmazás a különböző festési munkákhoz köthető. A festékszórók hajtóereje lehet egy folyamatos levegő szolgáltatásra alkalmas kompresszor, így akár kisebb felújítási és szakmunkák is elvégezhetők.

Ha kicsit fentebb lépünk a műszaki felhasználások lépcsőjén, akár kisebb szerelő műhelyekben is előnyös lehet üzembe helyezni egy kompresszort, hiszen számos munkafolyamat nélkülözhetetlen kelléke lehet. A leglényegesebb, hogy jól mérjük fel céljainkat és annak megfelelően válasszunk kompresszort, hiszen így gazdaságosan oldhatjuk meg a házi gázsűrítést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat