Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 27. 11:57, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Költségvetés – LMP: a büdzsé számai távol állnak a valóságtól

Költségvetés – LMP: a büdzsé számai távol állnak a valóságtól

Az LMP szerint a 2013-as költségvetésre vonatkozó előterjesztésben megjelenő számok távol állnak a valóságtól, a jövő évi büdzsé a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság költségvetése lesz.

Vágó Gábor, az ellenzéki párt képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a költségvetési javaslat alapján nem láthatóak az érdemi gazdasági változások jelei. Megszilárdulni látszik az a kettős szerkezet, amelyik szakadékot nyit az adóoptimalizálásra berendezkedett nagyvállalatok és az adó- és bürokratikus terhek alatt "sínylődő" kis- és közepes vállalkozások között - értékelte, hozzátéve: folytatódik a társadalom kettészakadása, nyílik a társadalmi olló, a félszuperbruttó kivezetésével a jövedelmi különbségek csak nőni fognak.
A versenyképesség alapját jelentő oktatás, kutatásfejlesztés, egészségügy és a zöldberuházások pedig a megszorításoknak lettek áldozatai – jelentette ki.
Vágó Gábor szerint a jövő évi büdzsé a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság költségvetése lesz. Úgy fogalmazott: "kiszámítható gazdaságpolitika csak beszámítható vezetőkkel" képzelhető el.
Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben szerdai parlamenti felszólalásában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már 2 százalékos növekedést prognosztizált, addig a költségvetés számai között csak 1,6 százalék szerepel, a szakemberek pedig egyenesen süllyedésről beszélnek. Mindez az adóterhek folyamatos növekedésével párosul, a 2013-as büdzsé ugyanis havi szinten 3800 forint pluszterhet jelent minden egyes ember számára - mondta.
Kijelentette azt is, hogy míg 2012-ben a versenyszférában 27 ezerrel van kevesebb munkahely, mint egy évvel korábban, addig Matolcsy György "fantaszta módjára" jövőre százezer fős munkahelybővülésről beszél. Vágó Gábor szerint a nemzetgazdasági miniszter kijelentéseivel tovább erodálja a magyar gazdasággal és a gazdasági kormányzással szembeni bizalmat.
A büdzsének egyetlen pozitívuma lehetne, ha az LMP által már két éve javasolt járulékcsökkentési programot a Fidesz áterőlteti a kormányon – mondta a képviselő, aki szerint viszont a költségvetésben semmilyen konkrét szám nem mutat arra, hogy a munkahelyteremtést járulékcsökkentéssel képzelnék el.

Címkék: Pártok-LMP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.