Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 22. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti

Kiengedték a vatikáni fogdából és házi őrizetbe helyezték a pápa komornyikját

Kiengedték a vatikáni fogdából és házi őrizetbe helyezték a pápa komornyikját

Majdnem hatvan nap után szombaton elhagyta a vatikáni csendőrség fogdáját Paolo Gabriele, XVI. Benedek személyi inasa, akit a Vatileaks botrány miatt május 23-án tartóztattak le bizalmas szentszéki dokumentumok eltulajdonításáért.

Piero Bonnet vatikáni vizsgálóbíró “ideiglenesen házi őrizetbe” helyezte Paolo Gabrielét, a pápa volt személyi inasát - jelentette be Federico Lombardi atya, szentszéki szóvivő. Gabriele a vatikáni csendőrség fogdájából abba a vatikáni lakásba tért vissza, amelyben május 23-ig élt feleségével és gyerekeivel a pápai állam területén. Otthonát kizárólag a vatikáni vizsgálóbíró által megszabott feltételek szerint hagyhatja el, és nem érintkezhet a családján kívül senkivel - hangoztatta a vatikáni szóvivő. Lombardi hozzátette, hogy a komornyik elleni eljárás folytatásáról a következő napokban várható döntés. A vatikáni ügyész lopással vádolja Gabrielét. A vatikáni vizsgálóbíró dönt arról, hogy a volt komornyikot bíróság elé állítják-e vagy felmentik. Ha a vatikáni bíróság elé állítják, a tárgyalás kezdete késő ősszel várható - közölte a vatikáni szóvivő. Lombardi hangsúlyozta, hogy Gabriele továbbra is az ügy egyedüli vádlottja. Miután a komornyik elhagyta a vatikáni fogdát, ügyvédei első alkalommal nyilatkoztak a sajtónak. Carlo Fusco és Cristiana Arru elmondta, hogy védencük teljes mértékben együttműködött a vatikáni hatóságokkal. Megerősítették, hogy Gabriele egyedül cselekedett “nem pénzért tette, nem állt mögötte sem Vatikánon belüli, sem Vatikánon kívüli hálózat”. “Stressz alatt cselekedett, de jó szándék és belső indíttatás vezérelte. Segíteni akart a pápának az egyház megtisztításában” - fogalmaztak az ügyvédek. Hozzátették, hogy Gabriele megbánta, hogy tettével fájdalmat okozott a pápának, és bocsánatot akar kérni XVI. Benedektől. Az ügyvédek kijelentették, meggyőződésük, hogy Gabrielét a Vatikánban bíróság elé állítják. A pápa személyi inasát május 23-án tartóztatták le a Vatikánból az olasz sajtónak január óta kiszivárogtatott titkos dokumentumok miatt. Olasz sajtóértesülések szerint a komornyik lakásában többládányi dokumentumot találtak, amelyeket Gabriele állítólag a pápa dolgozószobájából vitt el. Ezt az információt a Vatikán tagadta. A Vatikán azokat a sajtóhíreket is cáfolta, hogy Gabriele a Vatikánban dolgozó bíborosok vagy más egyházi személyek parancsára cselekedett volna. Gabrielét a vatikáni fogdában töltött csaknem két hónap alatt többször kihallgatták, de kijelentéseinek tartalmát a Vatikán nem közölte.

Címkék: Vatikán-bűntény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.