Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 10. 13:50, péntek | Belföld
Forrás: Stop.hu

Kevésbé tudományos, sokkal inkább fantasztikus

Kevésbé tudományos, sokkal inkább fantasztikus

Ismét megjelenik Ray Bradbury 1950-es műve, a Marsbéli Krónikák.

Az utolsó magyar nyelvű kiadás óta 30 év telt el, így több olyan generáció is felnőtt azóta, akik a fiatal korukból adódóan vagy nem ismerik, vagy nem tudták már beszerezni a sci-fi egyik klasszikusát.

Noha a "klasszikus" mint jelző talán kicsit már fényét vesztette, ha eredeti értelmében vesszük, akkor olyasmit értünk alatta, ami kiállta az idő próbáját, e tekintetben pedig Ray Bradburyre kétségtelenül érvényes. Bradbury első novellája tizennyolc évesen jelent meg 1938-ban egy rajongói magazinban, azóta folyamatosan alkot, dolgozik; sőt mit több, az igazi áttörést hozó kötet, a Marsbéli krónikák 1950-ben jelent meg, azaz hatvankét éve. Ez a könyv jól illusztrálja Bradbury stílusát, megtestesíti mindazt, amivel beírta magát az irodalomba.

A népszerűségének egyik kulcsa, ami egyedi helyet biztosít neki a tudományos-fantasztikus irodalom palettáján, hogy ő a tudománnyal csak annyiban foglalkozik, amennyire az hatást gyakorol az emberre: nem az érdekli, hogyan működik a sugárfegyver, hanem hogy embereket lehet ölni vele; nem azt ecseteli, milyen hajtómű hajtja az űrhajót, hanem hogy hová juttatja el az embert. Ezért is nevezik humanistának, ám az, hogy világnézete emberközpontú, még nem jelenti, hogy derűs optimista.

A Marsbéli krónikák kritizálja az imperializmust, a gyarmatosítást, a rasszizmust, a környezetszennyezést, a cenzúrát és a nukleáris fegyverkezési versenyt. Ezeket a témákat azonban történetekbe, sztorikba, mesékbe ágyazza - nem véletlen nevezik sokszor "mesemondónak". A tudomány számára csak háttér, pusztán kellék, s ez is segíti, hogy a történetek megőrizzék időtlenségüket. Azt is segíti továbbá, hogy olyanok is kezükbe vegyék, akik számára a "sci-fi" címke nem feltétlen ajánlólevél.

S itt jön a képbe a siker másik kulcsa: a stílus. A költői leírások, a színek, érzetek és illatok szövevénye, a nosztalgia és idealizmus derengése; mindez olyan nyelvezetet alkot, amely egyéni, amely puhítja a néha kifejezetten komor mondanivalót (gondoljunk itt a Fahrenheit 451-re), és amelyet élvezet olvasni.

Az idén kilencvenkét esztendős Ray Bradbury mögött számos regény és tömérdek novelláskötet áll, és ha nem hiszünk a számos díjnak, elismerésnek, méltatásnak, vegyük kézbe és olvassuk el valamelyik klasszikusnak titutált művét, és döntsük el, kiállja-e az idő és mai olvasói elvárások próbáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére