Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 15. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Indul a görög aludni?

Indul a görög aludni?

Görögországnak már középtávon sincs helye az eurózónában, kilépése azonnali államcsődöt jelentene

- mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet európai kutatási igazgatója. Marján Attila beszélt arról is, hogy nem lehet megúszni a reformokat, a megszorításokat az Európai Unióban.

Európa számára sem mindegy, ki szerzi meg a hatalmat Görögországban a hétvégi választás után - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet európai kutatási igazgatója.

Marján Attila hozzátette: ha olyan koalíció, vagy párt kerül hatalomra, amely nyíltan elutasítja az unió és az IMF ajánlatát az ország megmentésére, az azt jelentheti, hogy Görögország viszonylag gyorsan elhagyhatja az eurózónát.

'Görögországban jelenleg káosz, anarchia van, az emberek nem fizetnek adót, a közigazgatás leállt, de politikai szinten még nem deklarálták, hogy felrúgják a megállapodást az EU-val és az IMF-fel' - hangsúlyozta a szakértő.

Ha azonban ezt megteszik, és az EU, valamint az IMF beszünteti a pénz folyósítását, az azonnali görög államcsődöt jelent, amikor a nyugdíjakat és a béreket már másnap nem fogják tudni fizetni - tette hozzá.

Marján Attila szerint közép-, illetve hosszútávon Görögországnak nincs helye az eurózónában. A kilépés történhet konszenzusossal, amikor mindenki elfogadja azt, vagy lehet a görög kormány határozott döntése.

'Ilyen esetben paramilitáris állapotok uralkodnak el egy országban, lezárják a határokat, a katonaság eltorlaszolja a bankokat, a bank automatákat. Nagyon kemény időszak lesz Görögország számára, Európának pedig egyetlen egy feladata marad: elhitetni, hogy ez egy távoli balkáni országban játszódó dráma, a mi nagy integrációs eredményünket, a közös pénzünket nem veszélyezteti. Ez nem lesz könnyű' - vélekedett.

A Magyar Külügyi Intézet európai kutatási igazgatója szerint a félelem az, hogy ha Görögországban elindul ez a folyamat, akkor komoly tőkekivonás kezdődik meg Spanyolországból és Olaszországból is.

Európa reformokra szorul nagyon sok tekintetben, például a munkaerőpiacot, a nyugdíjrendszert illetően, és arra fel kell készülnie, hogy egy jó ideig valószínűleg rosszabbul fog élni, mint ahogy azt megszokta az elmúlt néhány évtizedben - vélekedett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.