Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 19. 13:12, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

IMF/EU-tárgyalások - Londoni elemzők: mindkét félben lesz elég rugalmasság a megállapodáshoz

IMF/EU-tárgyalások - Londoni elemzők: mindkét félben lesz elég rugalmasság a megállapodáshoz

A számos továbbra is nyitott kérdés ellenére változatlanul az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a magyar kormány "az év vége felé" megállapodik az új finanszírozási programról az IMF és az EU képviselőivel - jósolták csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének szakértői a héten kezdődött egyeztetések alkalmából befektetőknek összeállított prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar kormány "éppen annyi rugalmasságot" fog tanúsítani, amennyi elégséges lesz az új megállapodáshoz.
A GS elemzői közölték: változatlanul úgy gondolják, hogy IMF/EU-program nélkül a kormány nem tudná megújítani jelentős devizaadósságát - "ha nem az idén, akkor 2013-ban és utána" -, és a 2014-es választások előtt nyilván nem akar megkockáztatni egy fizetésimérleg-válságot.
A Goldman Sachs londoni elemzői azt is feltételezik, hogy a nemzetközi hitelező szervezetek is elegendő rugalmasságot tanúsítanak majd a tárgyalások során, "főleg az EU, amely nem akar újabb válságot" egy uniós tagállamban.
A GS elemzése szerint mindkét fél "igencsak tudatában van" ezeknek a tényezőknek, és "közös érdekeik végül hozzájárulnak a konszenzus kiépítéséhez".
A ház várakozása szerint a kormány megpróbálja majd "minimalizálni" az új programhoz kapcsolódó feltételrendszert.
A GS londoni szakértői úgy vélekedtek azonban, hogy ha Magyarország kizárólag a piaci finanszírozásra akarna támaszkodni, az növelné a teljes kamatköltséget, mivel az ország az "olcsó IMF-finanszírozás" helyett a drágább kötvénypiacot venné igénybe.
A cég szerint a magyar gazdaságpolitika IMF/EU-felügyelete már 2013-ban jelentős megtakarításokat tenne lehetővé. A GS londoni elemzői úgy számolnak, hogy ha az új program révén a rövid és a hosszú lejárati idők esetében egyaránt 100 bázispontos hozamesés következik be, az önmagában 50 milliárd forint kamatmegtakarítást tenne lehetővé.
A cég szakértői mindent egybevetve október végét vagy novembert nevezték az IMF/EU-megállapodás valószínű időpontjának.
A Goldman Sachs szerint ugyanakkor megvan a kockázata az ennél későbbi megállapodásnak, különösen abban az esetben, ha Magyarországnak időközben sikerülne devizakötvényt kibocsátania.
A ház londoni elemzői szerint ez "alacsony valószínűségű, de nem lehetetlen forgatókönyv".
A GS elemzői azt jósolják, hogy megállapodás esetén az MNB az idén 0,50 százalékponttal, jövőre - fokozatosan - további 1,00 százalékponttal csökkentheti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.
Más nagy londoni házak hasonló forgatókönyveket vázoltak fel a tárgyalások várható menetére és a valószínű jegybanki kamatpályára.
A JP Morgan londoni elemzőinek jelenlegi előrejelzése az, hogy szeptemberre vagy októberre jön létre a megállapodás; a ház egy "szabvány feltételrendszerű", 10-15 milliárd eurós készenléti csomagot valószínűsít.
A cég fenntartotta azt az alapeseti előrejelzését, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2013 első negyedévének végéig összesen 1,00 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt