Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2021. Július 14. 16:24, szerda | PR

Így ellenőrizhetjük le az autópálya-matrica érvényességét

Így ellenőrizhetjük le az autópálya-matrica érvényességét

A fizetős utakra, útszakaszokra csak érvényes autópálya-matrica birtokában szabad felhajtani. Vannak olyan matrica típusok, amelyeknek az érvényességére emlékszünk, és vannak, amelyekre nem.

Talán a legkönnyebb és egyszerűbb megjegyezni az éves és a megyei matricák érvényességét, hiszen mindkét típus egyformán 2022. január 31. éjfélig lesz érvényes.

Az e-matrica előnye

Azon túl, hogy nem kell egy hőpapírt őrizgetnünk évekig, ami a benzinkúton vásárolt autópálya-matrica, az e-matricának több előnye is van.

Ha az https://www.autopalyamatrica.hu oldalon vásároljuk meg, akkor az egyszerű és gyors kiválasztás, adatmegadás és fizetés után máris a postaládánkban landol az e-matrica, vagyis megérkezik az e-mail címünkre.

Ami pedig az autopalyamatrica.hu oldalon vásárlás másik előnye, hogy az itt vásárolt matricák érvényességét bármikor le lehet kérdezni! Fontos azonban, hogy tényleg csak az ezen az oldalon vásárolt matricákra érvényes ez a lehetőség!

A lekérdezés menete

Annyi a teendő, hogy be kell írni a mezőbe a gépjármű forgalmi rendszámát, a felségjelet és megadni egy e-mailcímet, amire a rendszer elküldi a lekérdezés eredményét, ami majd tartalmazza a matrica típusát és érvényesség idejét.

Ezen a felületen viszont nem lehet lekérdezni a NÚSZ Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatán vagy viszonteladói partnereinél (benzinkutak, utazási irodák) vásárolt matricák érvényességi idejét. A hivatalos online viszonteladók nem kaptak jogosultságot a teljes e-matrica adatbázis (online és offline vásárolt matricák) eléréséhez, így csak az online vásárolt matricák lekérdezése biztosított.

Érvényesség

Tehát az autópálya-matricáknak időbeli érvényessége van, a megyei matricának pedig területi is, tehát ezekre az érvényességi paraméterekre minden gépjárművezetőnek figyelnie kell, ha felhajt egy díjköteles útra.

Ha valamiért elfelejtettünk autópálya-matricát vásárolni, és már fizetős útszakaszon autózunk, akkor arra még lehetőség van, hogy az autópályára való felhajtást követő 60 percen belül megfelelő díjkategóriában matricát vásároljunk, így megelőzhető a büntetés.

Amennyiben a 60 percet túllépjük, akkor pótdíjfizetésre kell készülni. Illetve 2021-től az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 17:00, hétfő | PR

Műemléki Piarista Kollégiumot újít fel a Jánosik Kft.

Folytatódik a sátoraljaújhelyi piarista kollégium felújítása. A sikeres első ütemi rekonstrukció után, most a belső terek korszerűsítésén a sor.

2021. November 12. 15:53, péntek | PR

Kihirdették az Év Homlokzata 2021 pályázat nyerteseit

November 11-én immáron tizedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2021 pályázat győzteseit.

2021. November 12. 12:05, péntek | PR

K&H: 58 évesen már nyugdíjba szeretnének menni a magyarok de csak 10 évvel később fognak

Változás történt a magyarok megtakarítási céljait felsoroló toplistán - derül ki a K&H biztos jövő indexéhez készített reprezentatív felmérésből.

2021. November 10. 18:27, szerda | PR

Különleges helyszínen veszett el a kontroll a BrandFestivalon

Teltházzal zajlott a 20., jubileumi alkalommal megrendezett, kétnapos BrandFestival. Az eseményt egy teljesen új és szokatlan helyszínen, az Etele Pláza mozitermében, a Cinext Etelében rendezték meg.