Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felelés helyett képregényt rajzolnának a szakmunkástanulók

Felelés helyett képregényt rajzolnának a szakmunkástanulók

A szakiskolákban nincs szükség feleltetésre és dolgozatok írására, a diákok az órai feladatok és a közös munkában való részvételük alapján kapnának jegyeket az új kerettanterv szerint.

A szabály véget vetne annak a jelenlegi gyakorlatnak is, hogy a tanulók csak hallgatják és jegyzetelik a tanár mondandóját. A magyarórákon például életrajzok magolása helyett osztályújságot, filmet és képregényt kellene készíteni – írja a Magyar Nemzet.

A megszokottól merőben eltérő oktatási módszereket ír elő a pedagógusok számára a napokban nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv. Az új, három évesre redukált képzésben kiemelt szerepet kap az egyénre szabott fejlesztés, az elméleti ismeretek halmozását pedig szituációs játékok, csoportfeladatok váltanák fel.Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által összeállított tantervi javaslat heti 12 közismereti órát ír elő a szakiskolások számára, amelyből 5 testnevelés, 2 pedig idegen nyelv, vagyis magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre egyenként mindössze heti 45 perc jut. Az iskolatípus egyik jellegzetessége a beilleszkedést szolgáló, osztályközösség-építés elnevezésű tantárgy, amely nem azonos a hagyományos osztályfőnöki órákkal, ezért nem is lehet az ott megszokott adminisztratív feladatokkal, programszervezéssel eltölteni az időt. Az óra célja, hogy a sokféle általános iskolából érkező, többségében alulszocializált, motiválatlan, ismerethiányokkal küszködő tanulókat a korosztályt érintő témák – például médiafogyasztás, családi élet, tolerancia – feldolgozásával közösséggé formálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.