Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 09. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Engedélyezte az EU az ingyenes CO2-kibocsátási kvóták rendszerének folytatását több közép-európai országban

Engedélyezte az EU az ingyenes CO2-kibocsátási kvóták rendszerének folytatását több közép-európai országban

Hozzájárult az Európai Bizottság, hogy Bulgária, Csehország és Románia a következő években is fenntarthassa azt a rendszert, amelyben ingyen ad úgynevezett szennyezési kvótát erőműveinek.

Magyarország és Lengyelország hasonló kérését is vizsgálják Brüsszelben. Ciprus, Észtország és Litvánia már korábban megkapta az engedélyt.
A szennyezési kvóta a levegőbe bocsátható széndioxid-mennyiséget jelenti.
Az uniós szabályozás szerint az EU-tagországokban a jövő évtől az erőművek is már csak a piacon vásárolhatnak szennyezési kvótát. Kivételt kérhetett ez alól a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott tagországok többsége. Azon országok, amelyek engedélyt kapnak az ingyenes kvótára, kötelesek a kvóták piaci értékének megfelelő beruházásokat végrehajtani az energiahatékonyság növelésére, a környezetszennyezés csökkentésre, az energia infrastruktúra javítására.
Az ingyenes kvóták mennyisége évről évre folyamatosan csökken, és 2020-tól már egyetlen országgal sem kivételezhetnek az EU-ban.
Ciprus, Észtország, Litvánia, Bulgária, Románia és Csehország az elkövetkező hét évben összesen még 268 millió tonna szén-dioxid kibocsátására jogosult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.