Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

E-star: ha nem rendeződnek az önkormányzati tartozások, nem indítják el a szolgáltatásokat

E-star: ha nem rendeződnek az önkormányzati tartozások, nem indítják el a szolgáltatásokat

'Egyelőre nincs meg a kamatokkal együtt 1,5 milliárd forintos kötvénytartozás fedezete' - érzékeltette az E-Star pénzügyi állapotát Soós Csaba alapító-elnök a HVG mai számában megjelent interjújában, amelyről az Equilor elemzői számoltak be. A helyzet rendezésére a társaság újabb hitelek felvételével próbálkozik idehaza és külföldön is, mivel a mostani törlesztés elmaradása az egész, összesen 10 milliárd forintos kötvényprogramot veszélyeztetné, ugyanis a tartozások azonnal lejárttá válnának.


A pénzügyi naptár szerint egyébként október 24-én járnak le a 2012/A jelű kötvények, ezek névértéke 1,42 milliárd forint és 8,92 százalékos kuponnal forogtak.

Soós Csaba szerint a nehéz pénzügyi helyzet részben a társaság saját tevékenységének eredménye, de szerepet játszottak a kedvezőtlen külső körülmények is. Az elnök-alapító szerint 15 millió eurót (4 milliárd forintot meghaladó összeget) költöttek el úgy, hogy annak nagyobbik része nem nyerhető már vissza. Soós szerint a központi igazgatási költségek, tanácsadói díjak is sok pénzt emésztettek fel.Az elnök-alapító szerint a marosvásárhelyi projekt esetében 4-5 millió eurónyi összeget kaphat vissza a társaság, ehhez azonban még meg kell nyerniük a kapcsolódó pert. A hazai önkormányzatok kapcsán 1,5 milliárd forintos kintlévőséggel rendelkezik az E-Star, miközben éves szinten 2,7 milliárd forint körüli bevétellel kalkuláltak az üzleti tervekben.Soós Csaba szerint a következő fordulópont a fűtési szezon október 15-i beindulása, hiszen ha addig nem rendezik az önkormányzatok a tartozásaikat, akkor a társaság sem indítja el szolgáltatásait.

A társaság részvényeinek és kötvényeinek megítélését az utóbbi időszakban egyértelműen a likviditási gondok határozták meg. A következő hetekben pozitív fordulatot az jelentene, ha az önkormányzatok rendeznék a tartozásaikat és/vagy a társaság hozzájutna a korábban pedzegetett MFB-hitelhez, amelyből profittermelő projektet indíthatna el. Ez utóbbi is csak átmeneti segítséget nyújtana, mivel a legfrissebb pénzügyi beszámolók szerint a teljes, 10 milliárd forintos kötvényprogram törlesztéséhez a készpénztermelő képesség drasztikus javulása szükséges.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.