Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Szeptember 11. 12:23, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

CEKIA: Magyarország rejtett adóparadicsommá vált a cseh cégek számára

CEKIA: Magyarország rejtett adóparadicsommá vált a cseh cégek számára

Magyarország az utóbbi években rejtett adóparadicsommá vált a cseh cégek számára - állítja a CEKIA, cseh pénzügyi tájékoztató ügynökség.

A CEKIA kedden közölte, hogy 2009-től az idei év közepéig 41 százalékkal, 944-re emelkedett azon cseh cégek száma, amelyek székhelyüket hivatalosan Magyarországra helyezték át.
Az áthelyezések oka az alacsony adók és az osztalékok, valamint tőkeműveletek nyereségének adómentessége Magyarországon - olvasható a prágai ügynökség elemzésében.
A CEKIA szerint az említett időszakban mintegy 50 százalékkal, majdnem 10 ezerre emelkedett azoknak a szlovákiai cégeknek a száma, amelyek Magyarországra helyezték át hivatalos székhelyüket.
"A tulajdonosok által a hivatalos magyarországi székhelyről ellenőrzött cseh és szlovák cégek számának növekedése az utóbbi három évben impozánsnak mondható" - jelentette ki Petra Stepánová, az ügynökség elemzője.
Úgy vélte: Magyarország ezzel észrevétlen európai adóparadicsommá vált. Bár a magyar gazdaság nincs jó kondícióban, a magyar kormány valószínűleg különféle eszközöket keres ahhoz, hogy támogassa a gazdaság jövőbeni növekedést.
Az elemzés szerint Csehországgal és Szlovákiával összevetve Magyarországon sokkal jobb helyzetben vannak azok cégek, amelyek nyereségének egy része a licencek illetékeiből származik. A magyarországi adórendszer lehetővé teszi, hogy cégeknek az adóalapba a licenc használatából származó bevételeknek mindössze 50 százalékát kell beírniuk. Az 50 millió koronán aluli bevételekkel rendelkező cégek esetében ez reálisan 5 százalékos, míg 50 millió korona felett 9,5 százalékos adóterhet jelent. Csehország és Szlovákia a maga 19 százalékos adóterhével ezen a területen nem versenyképes - állítja a CEKIA.
Az anyag szerint Magyarországon ráadásul nem adóztatják meg az osztalékokat, a kamatokat és a licenc engedélyeket, még akkor sem, ha ezeket a pénzeket az adóparadicsomnak tartott országokba fizetik ki.
"Ezeknek a kedvezményeknek köszönhetően Magyarország elsősorban a földrajzilag közeli országok vállalkozói számára nagyon vonzó ország" - olvasható az anyagban.
Problémát jelent azonban a vállalkozások rendkívül igényes adminisztrációja, és az hogy a kormányzati kísérletek következményeként az adótörvények nem stabilak- jegyezte meg Stepánová.
"Ezek alapján valószínűsíthető, hogy Magyarországnak továbbra is helye lesz az adótervezésben, de Ciprus vagy Hollandia pozícióját és kedvezményességét sosem fogja elérni" - mondta Michal Friedberger, az Akont Trust Company igazgatója.
Szerinte Magyarország szerepe az utóbbi években egyebek között azért is erősödött meg, mert számos nemzetközi cég közép-európai központját Budapestre tette át, s onnan irányítja a környező országokban működő kirendeltségeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.