Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 27. 13:27, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Boldog II. János Pál ereklyével gazdagodott Szentkút

Boldog II. János Pál ereklyével gazdagodott Szentkút

Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek, a korábbi pápa személyi titkára Boldog II. János Pál-ereklyéjét adományozott Szentkútnak.

Boldog II. János Pál ereklyével gazdagodik Szentkút

A Családok éve alkalmából hazánk apostoli nunciusa, Alberto Bottari de Castello érsek karácsony másnapján, vagyis december 26-án Mátraverebély-Szentkúton ünnepi szentmisét mutatott be, és megáldotta a jelenlévő családokat a kegyhely új, Boldog II. János Pál-ereklyéjével.
Beer Miklós váci püspök közbenjárására Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek, a korábbi pápa személyi titkára adományozta az ereklyét Szentkútnak. Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató a Ferences Sajtóközpontnak elmondta, hogy az érsek olyan szövetdarabot küldött számukra, amely II. János Pál vérével van átitatva. „Nemzeti kegyhelyünk mostantól közvetlen találkozási pontot tud biztosítani II. János Pál pápa szellemiségével – mondta a ferences szerzetes –, hiszen az ereklyék arra emlékeztetnek bennünket, hogy Isten természetfölötti szeretete az érinthető, hús-vér valóságban, vagyis a történelem természetes idejében valósul meg a szentek által. A pápa utolsó életszakaszából származó vérereklyének különösen nagy jelentősége van számunkra, magyarok számára, hiszen emlékeztet a harminc éve, 1981-ben elkövetett merényletre, a kommunizmus rémtettére, amellyel meg akarták ölni Boldog II. János Pált, de egy oltalmazó kéz megmentette az életét. A merénylet a fatimai Szűzanya ünnepén történt, ezzel Isten maga magyarázta el nekünk a később nyilvánosságra hozott fatimai titok jelentését.”
A kegyhelyigazgató elmondta, hogy az ereklye nyilvános tiszteletét mostantól a szerzetesek világnapján (február 2.), a fatimai búcsún (május 13.), a gyermekre várók zarándoklatán (július 1.), valamint az Isteni Irgalmasság Mozgalom zarándoklatán tudják biztosítani, illetve amennyiben az egyházmegyék kérik, saját, programjaikra is szívesen rendelkezésükre bocsátják a relikviát.
A világegyházban Boldog II. János Pált elsősorban a családok védőszentjeként tisztelik, és különösen azok a családok szokták a közbenjárását kérni, akinél a gyermekáldás nehézségbe ütközik. Szentkútra is sok olyan házaspár zarándokol, akik hasonló problémával küzdenek. Mostantól ezek a családok a szentkúti barátoktól kérhetik, hogy az ereklyével személyes áldásban részesülhessenek, kiesdve a Szűzanya és Boldog II. János Pál pápa közbenjárását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 05:34, péntek | Helyi

A felhőetetés okozta a dubaji heves esőzést?

Terjed a neten egy furcsa elmélet: tényleg a „felhőetetés” okozta a dubaji heves esőzést? Az Interneten már emberi beavatkozásnak tulajdonítják a dubaji esőzést, de a szakemberek árnyalták a képet.

2024. Április 19. 05:29, péntek | Helyi

Hszi Csin-ping májusi látogatása

Megbéníthatja a budapesti közlekedést Hszi Csin-ping májusi látogatása.

2024. Április 19. 04:58, péntek | Helyi

Rendkívüli sajtótájékoztató Salgótarjánban 2024. 04. 18.

Salgótarján - Becsó Zsolt országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott.

2024. Április 18. 17:40, csütörtök | Helyi

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg.

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)