Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 18. 12:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A világ felnőtt lakossága együtt 287 millió tonnát nyom

A világ felnőtt lakossága együtt 287 millió tonnát nyom

Ha a világ felnőtt lakossága egyszerre lépne rá egy mérlegre, az 287 millió tonnát mutatna brit kutatók becslése szerint, akik a BioMedCentral Public Health című szakfolyóiratban úgy értékelték ezt az adatot, hogy ráférne az emberiségre egy kis fogyás.

A túlsúlyosnak számító emberek összesen 15 millió tonna többletsúlyt hordoznak, ez a szám megfelel egy közepes méretű ország teljes lakossága együttes testsúlyának. Az elhízottnak számító felnőttek összesen további 3,5 millió kilogrammal növelik az emberiség tömegét.
"Mindenki elfogadja, hogy a népességszám növekedése veszélyezteti a globális környezeti fenntarthatóságot. Tanulmányunk megmutatja, hogy a népesség elhízása szintén alapvető fenyegetést hordoz" - mondta Ian Roberts, a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatója, a tanulmány egyik szerzője.
Roberts és kutatótársai elemzésükhöz a világ 2005-ös népességadatait használták fel, amelyekhez társították az egyes országok felnőtt lakosságának átlagos testtömegindexét (BMI), valamint a túlsúlyos vagy elhízott emberek arányát is. (A testtömegindexet úgy kapjuk meg, hogy a kilogrammban mért testtömeget elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 180 centiméter magas, 70 kilogrammos férfi BMI értéke például 21,6. Ha ugyanehhez a magassághoz 90 kilogrammos testtömeg társul, akkor a BMI 27,8, ha pedig 110 kilogramm, akkor a BMI 34.)
Egy ember átlagos testtömege 62 kilogramm volt, ez azonban földrészenként és országonként is jelentős eltéréseket takar. Észak-Amerikában például, ahol a világ népességének 6 százaléka él, 80,7 kilogramm egy ember átlagos testtömege. Így nem meglepő, hogy ez a 6 százaléknyi ember hordozza a világ túlsúlyának 34 százalékát - idézte a MedicalXpress ismeretterjesztő portál (http://medicalXpress.com/news) a kutatókat.
Ezzel ellentétben Ázsiában él a Föld népességének 61 százaléka, ám a "globális elhízáshoz" ők csak 13 százalékkal járulnak hozzá.
Ha a világ valamennyi országában akkora lenne a lakosság átlagos BMI értéke, mint az Egyesült Államokban, akkor 58 millió tonnával - további 935 millió átlagos testalkatú ember tömegével - nyomna többet az emberiség felnőtt hányada a mostani 287 millió tonnánál.
A tanulmányt vasárnap tették közzé a BMC Public Health című nyílt hozzáférésű, szakmailag lektorált online közegészségügyi folyóiratban (www.biomedcentral.com).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.