Városlista
2020. augusztus 4, kedd - Domonkos

Hírek

2012. Június 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A piramisoknál idősebb épület maradványait tárták fel Nagy-Britanniában

A piramisoknál idősebb épület maradványait tárták fel Nagy-Britanniában

Egy nagyméretű őskori építmény maradványait tárták fel brit régészek Wales dél-keleti részén, Monmouth közelében, a szakemberek szerint az épület idősebb lehet az egyiptomi piramisoknál.

Steve Clarke régész szerint egy úgynevezett hosszúházról lehet szó, amely egykoron egy tó partján állt. Alapjait egyméteres átmérőjű fatörzsekből képezték, s az építmény hossza meghaladhatta a 15 métert - olvasható a BBC hírei között (http://www.bbc.co.uk).
Mint kifejtette, a hosszúházakat általában 30 centiméter átmérőjű cölöpökre építették, eddig viszont nem találkoztak olyannal, amelynek fundamentumához egész fatörzseket használtak volna.
"Úgy véljük, hogy a hosszúház egy család otthona lehetett, de közösségi találkozásoknak is helyt adhatott" - vélekedett Steve Clarke.
Az előzetes becslések szerint az építmény 6500 éves lehet, s amennyiben ez bebizonyosodik, a hosszúház jóval az egyiptomi piramisok előtt épült, amelyek "mindössze" 4500 évesek.
A radiokarbonos kormeghatározás eredményei a hónap végére várhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 04. 18:07, kedd | Belföld

A használtautó-import közelíti a járvány kitörése előtti szintet

Júliusban több mint 12 ezer használt import személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami az előző hónaphoz képest 13 százalékos, az áprilisi mélyponthoz viszonyítva pedig 61 százalékos növekedés;

2020. Augusztus 04. 16:04, kedd | Belföld

Letartóztattak egy nevelt gyermeke bántalmazásával gyanúsított apát

Hónapokon keresztül, rendszeresen bántalmazta nevelt gyermekét egy férfi a gyanú szerint, a bíróság elrendelte a letartóztatását - tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

2020. Augusztus 04. 14:00, kedd | Belföld

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdési kampánya

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdési kampánya, amelyet a Tesco áruházak vásárlói adománykuponokkal segíthetnek. Az akció célja, hogy kétezer iskolatáskát töltsenek meg a szükséges felszerelésekkel

2020. Augusztus 04. 11:01, kedd | Belföld

Saját bikája öklelt fel egy férfit Hercegszántónál

Saját bikája öklelt fel egy férfit Hercegszántónál, a sérültet kórházba vitték - közölte a rendőrség hétfő este a honlapján.