Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A nyugdíjrendszer biztonságban van

A nyugdíjrendszer biztonságban van

A magyar nyugdíjrendszer gyökeresen átalakult 2012-ben, a kifizetések azonban biztonságban vannak.

Senkinek sem szabad elfeledkeznie viszont az öngondoskodásról, a takarékosságról, és a járulékbefizetések megtörténtéről, fejtette ki Varga Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának igazgatója a Rádió Orient interjújában.

Fontos változások történtek a nyugdíjellátási rendszerben a 2012-es törvénymódosítások hatására. Rehabilitációs területen ez főként a rokkantnyugdíjasokat érinti: még most is tartanak a több tízezres nagyságrendű felülvizsgálatok. Nem csak orvosi, hanem foglalkoztatás-rehabilitációs és szociális szempontból is vizsgálják a betegeket. A foglalkoztatás növekedését nem csak támogatni kell, hanem lépéseket is kell tenni a társadalomba történő visszaintegrálás érdekében.

A nyugdíjrendszer Magyarországon stabilan működik, a járulékbefizetések és nyugdíjkifizetések egyensúlyban vannak. A nyugdíjalapokat az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi, és folyamatosan dolgoznak azon, hogy a rendszer hosszú távon is fenntartható legyen. A nyugdíj mellett azonban szükség van az állampolgárok öngondoskodására: tudatosulnia kell a ténynek, hogy a nyugdíj önmagában kevesebb, mint a korábbi jövedelem. Az életszínvonal fenntartásához szükség van megtakarítások képzésére, már fiatal kortól felkészülni a nyugdíjas évekre. A gazdasági helyzettől függetlenül, a keveset sem szabad felélni. A nyugdíjról való gondoskodás másik fontos eleme a szolgálati idő megállapítása. Ezt bármikor lehet és érdemes kérni. Kiderülhet, az állam milyen releváns információkat tart nyilván, minden munkaviszony megfelelően bejelentett volt-e, minden járulékot pontosan befizettek-e a munkáltatók. Minden információt be lehet kérni, de a nyugdíj szempontjából nem mindegy, ezt mikor teszi meg az ügyfél.

A jövőre nézve Magyarországon átlátható, stabil, finanszírozható nyugdíjrendszerre van szükség. A magyar kormányzat arra törekszik, hogy az unió országainak legjobb gyakorlatait vegye át, azonban figyelembe kell venni az országra jellemző gazdasági, történelmi, szociális sajátosságokat, tendenciákat. Többféle nézet, hang megjelent, koncepciók ütköznek egymással, végül azonban megalkotásra kerülhet egy sajátosan magyar modell.

A változások következtében a korábbi regionális felosztás helyett megyei szervezetet kellett kialakítani, a feladatok és létszámok összehangolásával. A hetvenkét fős igazgatóság létszáma ötvenhatra csökkent, feladataikat így is teljes körűen el tudják látni. A lakossági elégedettség magas, jók a visszajelzések. Kiemelten ügyelnek az ügyfélszolgálaton dolgozók szakmai felkészültsége, és arra, hogy empatikusan bánjanak a megjelenő ügyfelekkel. Az integrált ügyfélszolgálat megvalósítása közvetlenül érinti majd őket, hiszen a megyei integrált ügyfélszolgálat egyik legfontosabb része a nyugdíjbiztosítási ágazat lenne. Amíg ez a terv nem valósul meg, erős szakmai háttérszervezetként segítik a járások és kormányablakok kialakításának folyamatát.

A területi átalakításokon kívül jelenleg is folyik a társadalombiztosítási egyéni számla kialakításának folyamata. A cél, hogy az egyes állampolgár adatai ne csak papíralapon, aktaként legyenek meg, hanem digitalizálva, minden illetékes szerv számára elérhetővé váljanak. Ez az átállás fokozatosan történik, jelenleg az egyéni számlavezetést előkészítő digitalizálás folyamatánál tartanak. Akárcsak a közigazgatás integrációja, vagy a járások kialakítása, ez a folyamat is történelmi léptékű változás, hatalmas vállalásokat teljesítenek rövid idő alatt, amik gyökeresen megváltoztatják és javítják a magyar közigazgatás minőségét, fejtette ki Varga Zsolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.