Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Január 07. 17:07, csütörtök | PR

A nagy bojlerválasztó

A nagy bojlerválasztó

Az elmúlt évtizedekben a bojler olyan eszköz lett, ami rengeteg háztartásban megtalálható. Legyen szó elektromos- vagy gázbojlerről, népszerűsége töretlen.

De vajon hogyan érdemes kiválasztani a leginkább megfelelő bojlert?

Mivel számos háztartási készülékkel egyetemben a bojler is azok közé tartozik, amit hosszú évtizedekre vásárolunk, érdemes körültekintőnek lenni a választásnál. A saját igényeinket és a piacon fellelhető lehetőségeket is alaposan fel kell mérni ahhoz, hogy biztosan megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelő készüléket.

A technikai szempontok

Számos szempont lehet tehát bojler választásnál, a technikai adatokat azonban mindannyian figyelembe vesszük vásárlás során. Az energiafelhasználás és az űrtartalom két olyan lényeges adat, amit feltétlenül meg kell néznünk.

Az űrtartalom kiválasztásakor érdemes az alábbi ökölszabály szerint eljárni: egy átlagos ember vízfogyasztását, víz felhasználását napi 50 literre tesszük. Ebben az elsőre talán túl nagy számnak tűnő mennyiségben minden háztartási tevékenység beleértendő, egyénre bontva. Az 50 litert a kézenfekvő fürdés mellett ugyanúgy alkotja egy gyors fogmosás, mint a mosás vagy a főzés rá eső része.

Akkor ha ketten vagyunk, 100 literes bojlert válasszunk?

Nos a fenti ökölszabály úgy szól, hogy “víz felhasználás”. Ez nem egyenlő az egyén melegvíz felhasználásával, ami értelemszerűen jóval kevesebb.

Így lehetséges, hogy a 80 literes bojler két főnek biztosan, de akár 3 főnek is alkalmas lehet a mindennapi kényelmünk megtartása mellett.

Izgalmas kérdés, hogy vajon, ha az ökölszabály 50 literről szól, miért nem osztható feltétlenül 50-nel a bojlerek űrtartalma?

A sok évtizedes tapasztalat ugyanis felülírja ezt az általános nézetet, mely szerint egy átlagos négyfős család 120 liter meleg vizet használ el naponta , így 120 literes bojler az ideális.

Az esztétika

Túl a praktikumon, lehet szempont az esztétika is. Ma már nem csupán egy fajta kinézettel találkozhatunk, hanem például a kémény nélküli gázbojlereket tekintve is lehetőségünk nyílik nekünk tetsző dizájnt keresni.

Könnyen el lehet veszni a rengeteg adat és különféle kinézetű vízmelegítők között, vagy akár a számolgatásban. Szerencsére ma már nem csupán a kinálat, hanem a segítség is könnyen elérhető, így érdemes azokat igénybe venni. Például a webkazán oldalán azonban több kalkulátor is található, amik segítenek eligazodni a lehetőségek között.

Ne feledjük, hogy vízmelegítőt hosszú időre választunk, ezért fontos, hogy alaposan körbejárjuk a kérdést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat