Városlista
2023. február 2, csütörtök - Karolina

Hírek

2022. November 09. 09:40, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Minősítő gyakorlat Balassagyarmaton

 Minősítő gyakorlat Balassagyarmaton

Megújította minősítését a Palóc Mentőcsoport a Balassagyarmaton november 5-én megtartott nemzeti minősítő gyakorlaton.

A harmincnyolc főből álló területi önkéntes mentőcsoportot hét egyesület önkéntesei alkotják:

Cserhát Különleges Mentőcsoport; HELP Mentőegyesület; Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület; Karancs Természetjáró és Védő Egyesület; Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület; Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete; Mátravidéki Honvéd Sportrepülő Egyesület; Nógrád Megyei Polgári Védelmi, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület

Az önkénteseket péntek délben riasztotta a megyei fő- és műveletirányító ügyelet, amelyet a feladatra történő felkészülés követett. Szombat reggel már a helyszínen köszöntötte a résztvevőket Seres Tibor tűzoltó ezredes a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, és megnyitotta a gyakorlatot. Ezt követően Koós Zoltán tűzoltó alezredes a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelője, mint a nemzeti minősítő bizottság elnöke fogalmazta meg elvárásait a vizsgát tevők részére.

A feltételezés szerint, az Ipoly folyó mentén található Balassagyarmat településen a viharos időjárás és a szlovák vízgyűjtőn lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében az Ipoly folyó áradása lakóépületeket veszélyeztetett. A tartós árvízi terhelés elleni védekezés érdekében vízzáró gát (nyúlgát) létesítése, töltés fóliázása vált szükségessé. A vihar több káreseményt is eredményezett: épületek rongálódtak meg, fák dőltek ki a településen. Több eltűnt ember felkutatása is a mentőcsoportok szakembereire várt.

A gyakorlat során az önkéntesek szakterületükön korábban megszerzett ismereteiket és tapasztalataikat felhasználva az egyesület használatában lévő, valamint az önkéntesek részére kiírt pályázatokon nyert járművek és eszközök alkalmazásával szakszerűen és a biztonságot szem előtt tartva végezték a kárfelszámolást és a mentési munkálatokat.

A mentőcsoport tagjai minden helyszínen sikeresen hajtották végre a feltételezett szituációk szerinti feladatokat, így a nemzeti minősítő bizottság megfeleltre értékelte az újraminősítő gyakorlatot.

A mentőcsoport 2012. és 2017. után idén is teljesítette a nemzeti minősítő rendszer előírásait a korábbi hat szakterület helyett immáron hét szakterületen (árvízi és vízi mentési képességek, alapvető vízkár-elhárítási tevékenység, alapvető viharkár-elhárítási tevékenység, keresőkutyás tevékenység, kötéltechnikai mentés, búvár tevékenység, valamint városi kutató és mentő (USAR), műszaki mentő képességek). A minősítés megszerzésével szükség esetén önállóan, vagy a katasztrófavédelemmel együttműködve vehetnek részt a különböző mentési feladatokban.

Fotók: Palóc Mentőcsoport

Nógrád MKI

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 03. 14:11, kedd | Helyi

Autóbaleset és több tűzeset hétfőn

Összeütközött két személyautó hétfő délután Salgótarjánban, a Salgó úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket. A balesetben két ember volt érintett, egyiküket kórházba szállították a mentőszolg

2023. Január 03. 13:58, kedd | Helyi

Átvették a támogatásokat a Nógrád megyei önkéntesek

Decemberben az ország valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága és önkéntes tűzoltó egyesülete átveszi a központi költségvetésből elnyert támogatást. Ennek egy része pénzbeli, más része term

2023. Január 03. 12:27, kedd | Helyi

Pizzázni indultak, rendőrségen kötöttek ki

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság kábítószer birtoklása vétség miatt indított eljárást egy 20 és egy 19 éves bárnai lakos ellen.

2023. Január 02. 10:50, hétfő | Helyi

4 NAP – 8 BALESET

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt négy napon nyolc közúti közlekedési baleset történt.