Városlista
2021. június 25, péntek - Vilmos

Blog | Ízkollázs

2014. Január 29. 08:59, szerda

Túró rudi házilag

Túró rudi házilag

Egy igazi hungarikum, amely Magyarország egyik legkedveltebb és legnagyobb múltra visszatekintő saját készítésű túrós desszertje.

Hozzávalók 10 db termetesebb rudihoz:
-25 dkg túró,
-1 citrom reszelt héja,
-1/2 rúd vanília magjai,
-4 tk zselatin (kb. 10 gr),
-50 gr hideg víz,
-5 ek porcukor,
-kb. 20-25 dkg étcsokoládé.

A túrót egy nagyobb tálba (amiben a későbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) törd át egy szűrőn. Reszeld hozzá a megmosott citrom héját, szórd bele a porcukrot és a vanília magjait.

A zselatint áztasd be. Por zselatin esetén a következőkre figyelj: a zselatin mennyiségének ötszörösébe áztasd be (vagyis egy rész zselatint, 5 rész hideg víz). Esetünkben 4 teáskanál (nem púpozott) zselatint használunk, ami összességében 10 gramm. Ehhez mérten 50 gramm hideg vizet önts a porra, keverd el és hagyd, hogy a zselatin megduzzadjon.

A megduzzadt zselatint olvaszd meg, majd robotgéppel alaposan keverd bele a túrós masszába.A kész, kikevert masszát tedd be minimum fél órára a hűtőbe.

A szép, egyenletes túrós rudak kialakítására a legmegfelelőbb egy darabka celofán.

Tekerj ki egy kis celofánt, majd fogj egy kis adag masszát, a két tenyereddel alakítsd rúddá, majd tedd rá a celofánra. Óvatosan, de szorosan feltekerve csomagold be a rudat, majd a két végénél csípd össze és így a végeken sodorj rajta párat (szóval csomagold be úgy, minta egy szaloncukor lenne). Addig folytasd, míg el nem fogy a massza.

Az elkészült, hengerelt masszákat rakd be a fagyasztóba, hogy kissé megdermedjen csokizás előtt.

Amíg a túrós rudak a fagyasztóban hűsölnek, kezd el olvasztani a csokoládét. Ha megolvadt, akkor vedd ki a rudakat a fagyasztóból, majd egy deszkát sütőpapírral boríts be.Az olvadt csokiból egy teáskanál segítségével olyan hosszú csíkokat húzz a papírra, amilyen hosszúak lettek a túrós rudaid.Ahogy húztál egy csoki csíkot, már ültess is rá egy rudat. Ha végeztél a csokizással, tedd be a hűtőbe, vagy vissza a fagyasztóba.

A csokoládé mennyiségének a 2/3-át olvasztd fel vízgőz felett. Elég épp annyira, amikor már teljesen minden darabka felolvadt. Vedd lea vizes fazékról és teljesen simára keverd el a maradék 1/3 csokival. (Lényegében a maradék csokival hűtjük vissza a kívánt hőmérsékletre.) Ha ez megvan és már minden darab feloldódott használhatod is.

A rudacskákat helyezd rácsra és egyesével öntsd le őket csokival.Nyúlj alá (egy spatulával), majd helyezd át a rácsról vissza a sütőpapírral fedett deszkára. Így csináld meg az összeset, majd hagyd a csokit megdermedni.

Amint teljesen kihűlt, már fogyaszthatod is!

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!
Kérdésed van? Írj nekünk!

Ízkollázs receptjeink

Címkék: túró rudi

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. December 09. 10:25, szerda | Ízkollázs

A dió

A dió hatása az emberi szervezetre.

2020. Május 29. 09:00, péntek | Ízkollázs

Eperkrémleves

Könnyen elkészíthető laktózmentesen is.

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.