Városlista
2021. június 25, péntek - Vilmos

Blog | Ízkollázs

2013. December 11. 11:09, szerda

Tepertőkrémes finomságok

Tepertőkrémes finomságok

E blogbejegyzésben 4-féle tepertőkrémet és 2 tepertőkrémes finomságot mutatunk be. Válogass ízlésed szerint!

Tepertőkrém többféle módon elkészítve

1. Hozzávalók:
• 25 dkg töpörtyű (tepertő) darálva,
• 1 fej hagyma apróra vágva,
• 2 db főtt tojás,
• ½ kávéskanál Piros Arany,
• 1-2 evőkanál mustár,
• késhegynyi őrölt bors,
• só,
• pirospaprika,
• 2 evőkanál tejföl.

Az összes hozzávalót dolgozd össze botmixerrel, ha készen vagy tedd be a hűtőbe. Pirítóssal és lilahagymával isteni!

2. hozzávalók 8 adaghoz:
• 400 g tepertő,
• só,
• frissen őrölt fekete bors,
• chilipehely,
• 2 tk pirospaprika,
• 1 gerezd reszelt fokhagyma,
• 1 csokor felkarikázott snidling.

A tepertőt daráld le, ízlés szerint sózd, borsozd, és tedd bele a többi hozzávalót. Az egészet jól kavard össze.
Kissé pirított kenyérre kenve paradicsommal, paprikával, hagymával, stb. fogyasztjuk.

3. hozzávalók 3 adaghoz:
• 200 g tepertő,
• 2 db főtt tojás,
•0.5 közepes fej vöröshagyma,
•2-3 evőkanál tejföl,
•1 evőkanál mustár,
•só - ízlés szerint,
•fekete bors - ízlés szerint (lehetőleg frissen őrölt).

A tepertőt turmixban vagy botmixerrel pépesítsd össze. (Egyáltalán nem baj, ha maradnak benne kisebb, ropogós darabok. Sőt!)
Tedd egy tálba a tepertőt, add hozzá a nagyon finomra aprított vöröshagymát és a mustárt.
A főtt tojásokat pici kockákra vágd fel, ez is mehet a tálba. Sóval, borssal ízesítsd. Villa segítségével alaposan dolgozd össze a hozzávalókat. A végén lágyítsd tejföllel.

4. hozzávalók 4 adaghoz:
•25 dkg töpörtyű,
• 25 dkg túró,
• 2 főtt tojás,
•só,
•kakukkfű,
•őrölt kömény.

A töpörtyűt keverd simára a túróval. Add hozzá a 2 lereszelt főtt tojást. Sózd, őrölt köménnyel, kakukkfűvel ízesítsd ízlésed szerint. A masszából vizes kézzel formázz egy szalámirudat, fóliába tekerd bele, és tedd a hűtőbe. Így jobban összeérnek az ízek. Amikor kellően megdermedt, ujjnyi szeletekre vágva tálalhatod.

Zabpelyhes - tepertős rétes

Hozzávalók:
• 25 dkg mustáros tepertőkrém (ha nem kapunk, ilyen ízesítésűt akkor tegyünk bele egy teáskanállal) szobahőmérsékleten megolvasztva,
• 15 dkg zabpehely,
• 1/2 dl tej,
• 1 db tojás,
• 1 pohár tejföl.

A tepertőkrémet, a zabpelyhet, a tejet, a tojást és a tejföl ¾ részét kutyuld össze. Ez lesz a töltelék.
8 lapos réteslapot vegyél ketté. A lapok közt csepegtesd meg tejföllel - nem kell sok -, pár csepp olajjal, és megszórhatod egy pici zsemlemorzsával is.
A tölteléket oszd ketté és a tészta szélére rakd rá, majd szépen csavard fel. A rétesek tetejét kend le a maradék tejföllel. Forró sütőben szép pirosra süsd meg.


Tepertős lekváros párnácskák

Hozzávalók:
• 80 dkg liszt,
• 5 dkg élesztő,
• 1 mokkáskanál só,
• 2 teáskanál cukor,
• 4,5 dl meleg tej,
• 2 evőkanál étolaj,
• 10 dkg darált tepertőkrém,
• 3 tojás,
• 0,5 kg bármilyen ízű kemény lekvár.

Lisztet mély tálba öntsd bele, közepébe készíts egy mélyedést, sózd, cukrozd, majd morzsold rá az élesztőt. Öntsd a tetejére a tejet, majd add hozzá a tepertőkrémet, az étolajat, a tojások sárgáját, és dolgozd sima rugalmas tésztává. Lisztezett gyúródeszkára borítva, jól gyúrd át, majd nyújtsd fél centi vastagra, és vágd téglalap alakúra. A közepébe tedd a lekvárt, a szélét jól nyomkodd le.
Egy 39x 39cm-es és egy 38×36 cm-es tepsibe tedd bele, de ne szorosan, mert különben összesülnek.
Kend meg a két tojás fehérjével, és hagyd fél órát kelni. Előmelegített sütőben, 250 fokon 30 perc alatt süsd készre.

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!

Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van: írj!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. December 09. 10:25, szerda | Ízkollázs

A dió

A dió hatása az emberi szervezetre.

2020. Május 29. 09:00, péntek | Ízkollázs

Eperkrémleves

Könnyen elkészíthető laktózmentesen is.

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.