Városlista
2019. július 15, hétfő - Henrik

Blog | Ízkollázs

2013. November 25. 09:59, hétfő

Melengető levesek

Melengető levesek

Jön a tél, a hideg. Ilyenkor az ember nem is vágyik másra, mint egy tál jó meleg levesre. Most összegyűjtöttünk 4 receptet, hogy te se maradj ki a jóból!

Tárkonyos raguleves

Hozzávalók:
• 60 dkg pulykamell,
• 5 dkg sütőmargarin,
• 1 kis fej hagyma,
• 5 dkg póréhagyma,
• 2 dl főzőtejszín,
• 1 tyúkhúsleveskocka,
• 1 szál répa,
• 1 szál fehérrépa,
• 1 karalábé,
• 2-3 közepes krumpli,
• 1 csokor petrezselyemzöld,
• 2-3 csipet tárkony,
• só,
• bors,
• 1 tojásból készült nokedli tészta.

Vágd apró kockákra a húst, a vörös- és póréhagymát. Olvaszd fel a margarint, párold meg rajta a vöröshagymát. Mielőtt késznek látod, dobd bele a pórét is. Forgasd át párszor, tedd bele a húst, sózd, borsozd, és két nagyobb csipet tárkonyt is tégy bele. Párold fehéredésig. Majd öntsd fel vagy 3 liter vízzel. Tedd bele a húsleveskockát és hagyd főni 15 percig. Közben a tejszínt öntsd egy tálkába, jöhet bele az apróra vágott zöldpetrezselyem, keverd át. A forró levesből merjél rá, így hígítsd. Öntsd össze, forrald ki, és csepegtess bele pár csepp citromlevet. Teáskanállal szaggass bele apró nokedlit.


Magyaros krumplileves vajgaluskával

Hozzávalók:
• 1 arasznyi kolbász fél karikára vágva,
• egy kis szalonna kockára vágva,
• 1 fej hagyma kis kockára vágva,
• 4-5 szem krumpli kis kockára vágva,
• paprika, paradicsom, zellerlevél,
• pirospaprika,
• ételízesítő,
• bors,
• 1 tojás,
• 1 evőkanál vaj (vagy Rama),
• liszt,
• 2-3 evőkanál tejföl,
• 2 evőkanál liszt,
• kevés víz.

Egy fazékban pirítsd le a szalonnát, a kolbászt és a hagymát, majd tedd hozzá a felkockázott krumplit is. Néhány percig pirítsd még, aztán szórd meg pirospaprikával. Keverd át és öntsd fel vízzel. Fűszerezd ízlésed szerint az ételízesítővel és a borssal. Tedd bele a paprikát és a paradicsomot (ezt is kis kockákra vágva) és a zellerlevelet. Fedő alatt főzd félpuhára.
A vajgaluskához a tojást keverd el a vajjal és annyi lisztet adj hozzá, hogy egy nem túl lágy tésztát kapj. A kikevert galuskát kiskanállal a forrásban lévő levesbe szaggasd bele, legvégül pedig habard be a levest. Ha szükséges, utánfűszerezzük, és máris fogyasztható.


Lebbencsleves

Hozzávalók:
• 8 dkg lebbencs tészta,
• 2 liter víz,
• 30 dkg krumpli,
• 10 dkg füstölt szalonna,
• 1 kis fej vöröshagyma,
• 1 teáskanál pirospaprika,
• 2 teáskanál só,
• 2 teáskanál ételízesítő.

A krumplit hámozás után vágd apró kockákra. A füstölt szalonnát kockázd fel és süsd zsírjára (bacon esetében pici olajat is tegyél alá). A pirított szalonnát szűrőkanállal vedd ki és rakd félre. A megmaradt zsírban pirítsd meg a kb. 3x3 cm-es darabokra tört tésztát. (Akkor jó, ha szép halvány barnák.) Tedd hozzá a nagyon apróra vágott vöröshagymát. Kicsit még pirítsd, majd a tűzről levéve add hozzá a pirospaprikát. Öntsd fel meleg vízzel, fűszerezd ízlésed szerint, tedd bele a krumplit és a sült szalonnakockákat. Forrás után takarékon főzd még kb. fél órát.


Kolbászos zöldbableves

Hozzávalók:
• 50 dkg fagyasztott zöldbab,
• 1 szál kolbász,
• kis darab vaj,
• 2,5 liter víz,
• 5 erőleveskocka,
• bors,
• 1 evőkanál pirospaprika,
• só,
• 3-4 púpozott evőkanál liszt,
• 4 dl tejföl.

Egy mély lábasba tegyél egy kis darab vajat, olvaszd meg, majd tedd rá a felkarikázott kolbászt és pirítsd meg.
A kolbászhoz add hozzá a zöldbabot, néhány percig pirítsd, majd húzd le a tűzről, és keverd hozzá a pirospaprikát. Öntsd fel vízzel, add hozzá a leveskockát, majd tedd vissza a tűzre, és 10-15 perig főzd, amíg megfő a bab.
3 púpozott evőkanál lisztet keverj össze egy bögrében egy merőkanálnyi levessel, majd keverd hozzá a tejfölt. Keverd simára, majd adj hozzá még 1-2 merőkanál levest. Ha a habarék teljesen csomómentes, keverd a leveshez.
Tálalás előtt a megmosott és összevágott kaprot keverd a leveshez, és forrón, szeletelt kenyérrel tálald.


Csicseriborsó leves

Hozzávalók:
• 2 ek szőlőmagolaj,
• 1 kis fej lilahagyma,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 1 paprika,
• 1-1 tk só, bors, bazsalikom, oregánó,
• 40 dkg burgonya,
• 1 nagy bögre előfőzött csicseriborsó (kb. 30 dkg),
• 4 db paradicsom vagy 1 doboz hámozott, kockázott konzerv.

A felhevített olajon dinszteld meg a kockára vágott hagymát, add hozzá a finomra vágott fokhagymát, a felkockázott paprikát és a fűszereket. Pár percig kevergesd, amíg a paprika kezd puhulni.
Rakd bele a kockára vágott burgonyát. Ha friss paradicsomot használunk szintén kockázd fel. Add hozzá a csicserit, öntsd fel 1,5-2 l vízzel, forrald fel, sózd, borsozd, és addig főzd, amíg a burgonya megpuhul.

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!

Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van: írj!

Ízkollázs receptjeink

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.