Városlista
2019. július 15, hétfő - Henrik

Blog | Ízkollázs

2014. Január 20. 07:54, hétfő

Mandarinos-karamelles túrótorta

Mandarinos-karamelles túrótorta

A recept a Karácsony Gordon Ramsay-vel című új Alexandra Kiadó által megjelentetett könyvből származik. Próbáld ki, isteni!

Hozzávalók:
-140 g puha vaj,
-140 g cukor,
-375 g ricotta/túró,
-3 közepes tojás szétválasztva,
-2 tojássárgája,
-3 mandarin reszelt héja és 3 ek mandarinlé,
-170 g liszt,
-1,5 kk sütőpor,
-csipet só.

A karamellizált mandarinhoz:
-4-5 db mandarin,
-100 g cukor,
-4 csillagánizs (elhagyható),
-75 ml mandarinlé vagy narancslikőr.

Először is a sütőt melegítsd elő 160 fokra és készíts elő egy 23-24 cm átmérőjű tortaformát. (Ha szilikon, akkor nincs más teendőd, ha nem szilikon, akkor vajazd és lisztezd ki.)

A három tojást válaszd ketté, majd a fehérjét verd kemény habbá, a sárgáját pedig tedd egy nagy tálba.

A vajat a cukorral keverd habosra, add hozzá a 3 tojás sárgáját, plusz még 2 tojássárgáját, a túrót, a mandarin reszelt héját és a mandarinlevet, majd egyenletesen keverd össze őket. Az átszitált lisztet, a sütőport és a sót tedd egy tálba.

A tojáshabot és a lisztet kis adagokban váltogatva a túrós keverékbe forgasd bele, majd az egészet kanalazd a tortaformába. Ha ezzel kész vagy, akkor süsd kb 40-50 percig. (Tűpróbával teszteld - az a jó, ha a tű tiszta marad, nem ragad rá már massza).

A karamellizált mandarinhoz a mandarint hámozd meg - a fehér részt is távolítsd el teljesen a külsejéről és vágd kb 1 cm-es karikákra. A cukrot (és a csillagánizst) öntsd száraz lábasba és közepes lángon kezd hevíteni. Néhány perc elteltével elkezd karamellizálódni, egyenletesen fog barnulni. Ekkor óvatosan add hozzá a mandarinlevet vagy likőrt – vigyázva, nehogy rád spricceljen a forró karamell. Ha kicsit megkeményedik a karamell, akkor kevergesd még pár percig, míg fel nem olvad. Ha kész a sűrű, fényes karamell, vedd le a tűzről, dobd bele a mandarinszeleteket és gyors mozdulatokkal öntsd az egészet a kész torta tetejére. (Vigyázz, jó gyorsan megköt, ezért igyekezni kell!).

Jó tanács: A karamellszósz átáztatja a tésztát előbb-utóbb, úgyhogy nem érdemes túl korán elkészíteni a sütit, különben mire tálalnátok, tocsogni fog a karamellben a talpa.

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!

Kérdésed van? Írj nekünk!

További receptjeinket megtalálod itt.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.