Városlista
2019. július 17, szerda - Endre, Elek

Blog | Ízkollázs

2013. December 02. 12:25, hétfő

Kenyérreceptek

Kenyérreceptek

Én személy szerint jobban szeretem, ha tudom hogy mit eszem. Ezért is örülök, ha anya nekilát kenyeret sütni és nem a pékségből megvett, kenyérnek mondott készítményt fogyasztjuk otthon. Íme néhány recept:

Házi kenyér

Hozzávalók:
• 1 kg liszt,
• 2,5 dkg élesztő,
• só ízlés szerint,
• csipet cukor (az élesztőhöz),
• 6-7 dl víz,
• 2 evőkanál olaj,
• margarin a forma kikenéséhez.

A lisztet, az olajat, a cukrot és a sót tedd egy tálba. Az élesztőt csak morzsold bele, majd engedj forró vizet egy edénybe - általában ez a mennyiség felveszi a 7 dl-t, de a liszttől is függ, hogy mennyire szívja fel azonnal. A vizet lassan adagolva gyúrd össze a tésztát. Miután mindent összekevertél, kb. 10 percig dagaszd, aztán fedd le az edényt, és keleszd meleg helyen, kb. fél óra alatt szépen megkel.
Kelesztés után újra gyúrd meg egy kicsit, kend ki a kenyérsütő formát margarinnal, lisztezd be, és a sütőbe helyezd be. Ne melegítsd elő a sütőt – gázsütőt - és amíg bemelegszik a teljesen, addig is kel tovább a tészta. Begyújtástól kezdve kb. 25-30 perc alatt sül meg a kenyér. Tetejét érdemes vízzel kenegetni sütés közben. Aranybarna szín eléréséig süsd. Kihűlés után szabadon fogyasztható.
Alaptésztaként is használhatod. 10 dkg-os darabokra ha szétosztod a kész tésztát készíthetsz belőle zsömlét, vagy kilapítva töltsd meg (pl. virslivel, felvágottal, húsraguval).

Rendkívül gazdaságos, és nagyon finom kenyér, ilyet biztos, hogy sehol nem kapni és még csak sütőgép sem kell hozzá!

Krumplis kenyér

Hozzávalók:
A kovászhoz:
• 5 dkg élesztő (friss),
• 1 dl tej (1,5%-os),
• 1 teáskanál búzaliszt,
• 1 teáskanál kristálycukor.

A tésztához:
• 55 dkg búzaliszt,
• 1 közepes fej burgonya (főtt, áttört),
• 0.5 dl étolaj,
• 2.5 dl víz,
• 1 evőkanál só,
• 1 evőkanál kristálycukor.

A tésztához a lisztet szitáld át, keverj bele 1-1 ek sót és cukrot. A kovászhoz való élesztőt a hozzá való langyos tejben futtasd fel a kovászhoz való liszttel és cukorral. Amíg felfut, főzz meg egy közepes krumplit héjában, majd morzsold bele a lisztbe. Készíts „fészket” a burgonyás lisztbe, öntsd bele a felfuttatott élesztőt, add hozzá még az olajat és a langyos vizet. Alaposan dolgozd össze az összes hozzávalót (nokedli szerű tésztát kell kapni). Meleg helyen 1 órán át keleszd. Amikor megkelt a tészta, tégy üresen egy jénait a sütőbe és melegítsd elő 230 C fokra. Míg a sütő melegszik a tésztát borítsd a lisztezett asztalra és ököllel nyomkodd téglalap alakúra, majd a széleit hajtogasd befelé egymásra. Keleszd újra a behajtogatott tésztát egy műanyag edény alatt. Tedd a megkelt tésztát a forró jénaiba, vágd be a tetejét. 30 percig tetővel, 10 percig tető nélkül süsd! Kinyitott ajtónál hagyd 5 percig szikkadni, majd borítsd rácsra a teljes hűlésig.

Zabpelyhes gyümölcskenyér

Hozzávalók:
A kenyérhez:

• ½ bögre zabpehely,
• 3 dl tej,
• 150 g búzaliszt,
• 90 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
• 1 teáskanál sütőpor,
• 2 teáskanál fahéj (őrölt),
• 100 g áfonya (aszalt),
• 25 g dió (durvára tört),
• 25 g kesudió,
• 1 db közepes méretű tojás,
• 60 g nyírfacukor,
• 3 teáskanál méz.

A tetejére:
• 1 marék zabpehely.

A zabpelyhet langyos tejbe áztasd be 10 percre. Az aszalt áfonyát és a magokat nagyobb darabokra darabold. (Ezeket a hozzávalókat ízlés szerint variálhatod.) Verd fel a tojást és a sütőt melegítsd elő 180 fokra.
Mérd ki a száraz elemet egy tálba, majd szitáld át. Add hozzá a tojást, a mézet, a cukrot, az áfonyát, a magokat és végül a beáztatott zabpelyhet a tejjel együtt és ezeket jól keverd össze. Töltsd a sütőformába és süsd az előmelegített sütőben 45 percig, vagy amíg szép barna lesz a teteje.
A kisült kenyeret a formába hagyd kihűlni, fogyaszd hidegen! Érdemes kipróbálni pirítósnak mézzel vagy túróval megkenve.

Medvehagymás kenyér

Hozzávalók (egy 30x30 cm-es tepsihez):
• 1/2 kg liszt,
• 1 zacskó porélesztő (7 g),
• 1 tk só,
• 2 ek olívaolaj,
• 1 ek méz,
• 3 dl langyos víz,
• 1/2 csokor medvehagyma,
• 5 dkg puha sózott vaj,
• 1 paradicsom,
• 5 dkg sajt (nálam most ementáli).

A tepsit sütőpapírral béleld ki. A medvehagymát vágd apróra. A lisztet keverd össze az élesztővel és a sóval, add hozzá a mézet, az olívaolajat, a vizet és a medvehagymát. Dolgozd össze, majd dagaszd simára (kb. 4-5 perc). Lisztezett deszkán nyújtsd ki, tedd a tepsibe, és 45 percig keleszd meleg helyen.
A paradicsomot vágd karikára, a sajtot nagy lyukú reszelőn reszeld le. A megkelt tésztába ujjaiddal nyomj sok-sok mélyedést, és minden lyukba tegyél egy kevés puha vajat. Rendezd el rajta a paradicsomkarikákat, szórd meg a sajttal. 180 fokra (légkeverésen, egyébként 200 fok) előmelegített sütőben 30 percig süsd.

Bostoni barna kenyér

Hozzávalók:
• 4 evőkanál félzsíros tej,
• 20 dkg mazsola,
• 2 kiskanál só,
• 22,5 dkg rozsliszt,
• 1,5 dl melasz,
• 2 kiskanál szódabikarbóna,
• 6 dl író vagy joghurt,
• 22,5 dkg sütőporos teljes kiőrlésű búzaliszt,
• 22,5 dkg kukoricaliszt vagy polenta.

A kenyér elkészítéséhez szükséged lesz egy magas, henger alakú fémdobozra, amelynek erős az alja, vagy egy tiszta, üres, legalább 18 cm magas és kb. 15 cm átmérőjű fém konzervdobozra. Az űrtartalma legkevesebb 2,2 liter legyen. Amennyiben konzervdobozt használsz, az éles peremet védőszalaggal ragaszd le. Az így kapott sütőformát vékonyan olajozd be, az alját pedig sütőpapírral béleld ki.
A háromféle lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a mazsolát öntsd egy nagy tálba. Alaposan keverd össze, majd a közepére csinálj egy mélyedést.
A melaszt, az írót meg a tejet tedd egy lábasba, majd állandóan keverve kissé melegítsd fel. A folyadékot öntsd a lisztkeverék mélyedésébe, aztán az egészet gyorsan keverd össze, és a masszát az előkészített formába töltsd bele. A forma tetejét takard le több réteg beolajozott zsírpapírral és alufóliával, végül zsineggel szorosan kösd le.
A fémdobozt tedd egy nagy fazékba állított fém edényalátétre, majd annyi forrásban lévő vizet tölts az edénybe, hogy a doboz magasságának háromnegyedéig érjen. Szorosan illeszkedő fedőt tegyél a fazékra (ha nincs elég mély edényed ahhoz, hogy lefedhesd, alufóliából készíts kupolát a fazék fölé). Kb. 2 óra 15 percig gőzöld, miközben a víz folyamatosan gyöngyözve, csendesen forr. Időnként ellenőrizd, és ha szükséges, még adj hozzá forrásban lévő vizet.
Vedd ki a fémdobozt a vízből, majd kb. 10 percig hagyd hűlni benne a kenyeret. Azután szedd ki a dobozból.
A kenyér zsírpapírba és alufóliába csomagolva hideg helyen 4 napig frissen tartható.

Aszalt paradicsomos kenyér cserépben

Hozzávalók:
• 30 dkg liszt,
• 1,5 dl langyos víz,
• 2 dkg élesztő,
• 1 teáskanál cukor,
• 2 teáskanál só,
• 2 evőkanál olívaolaj,
• 8 db aszalt paradicsom összedarabolva,
• 4 gerezd zúzott fokhagyma,
• 2 db 11 cm átmérőjű cserép.

Az élesztőt futtasd fel a langyos vízben egy pici cukorral együtt, majd öntsd a kenyérsütőbe. Ezután a többi hozzávalót is tedd az üstbe és szép simára dagaszd ki. Ezután oszd kétfelé a tésztát és pici cipót formázva tedd bele a kimosott cserépbe. Hagyd megkelni, hogy kiemelkedjen a cserépből. Forró sütőben 30-40 perc alatt süsd szép aranybarnára.

Nem csak finom, de igazi dísze lesz az asztalnak!

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!

Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van: írj!

Ízkollázs

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.