Városlista
2019. július 20, szombat - Illés

Blog | Ízkollázs

2014. Május 20. 08:07, kedd

Epresgombóc kétféleképpen

Epresgombóc kétféleképpen

Ha nem szereted a szilvásgombócot, de az epret igen, akkor ezeket a recepteket mindenképp próbáld ki!


Epres krumpligombóc

Hozzávalók 4 adaghoz:
-1 kg héjában főtt burgonya,
-kb. 30 dkg liszt (fele rétes, fele sima),
-1 tojás,
-kb. 5 dkg zsír,
-só,
-zsemlemorzsa,
-zsiradék,
-20-25 db közepes szemű eper,
-vaníliás kristálycukor.

A főtt krumplit hámozd meg és még melegen törd össze. Add hozzá a zsírt, a tojást, sót, és a lisztet fokozatosan adagolva gyúrj belőle tésztát. Vigyázz, ne lisztezd túl, mert ragacsos lesz és gombócoláshoz alkalmatlanná válik!

Egy nagy fazék sós vizet tegyél fel forrni.

Vegyél a kezedbe egy kis adagnyi tésztát, lapítsd kör alakúra. A közepébe tegyél egy eperszemet, amit először megforgattál vaníliás cukorban, majd jól nyomkodd összeköré a tésztát. Dobd őket a forrásban lévő vízbe.

Miután a víz felszínére feljönnek a gombócok, még főzd őket tovább legalább 3-5 percig, majd egy szűrőkanállal szedd ki őket, és forgasd meg a gombócokat egy kis zsíradékon megpirított zsemlemorzsában.

Epres túrógombóc

Hozzávalók 4 adaghoz:
-50 dkg túró,
-150 g búzadara,
-6 dkg vaj,
-3 db tojás,
-1 citromból nyert citromhéj (reszelt),
-1 csipet só,
-2 ek cukor,
-15 dkg eper (10-12 szem),
-1 ek vaj (vagy napraforgó olaj),
-10 dkg zsemlemorzsa.

A tojások sárgáját keverd el az olvaszott, de már kihűlt vajjal, a túróval, a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Add hozzá a búzadarát, és egy csipet sóval alaposan dolgozd össze.

A tojásfehérjét verd kemény habbá és óvatosan keverd bele a tojássárgás masszába. Legalább fél órára tedd a hűtőbe.

Amint letelt a fél óra vedd ki a hűtőből, majd vizes kézzel formálj gombócokat belőle, és minden gombóc közepébe tegyél egy szem epret. Enyhén sós vízben 5-6 perc alatt főzd meg. Ha feljöttek a víz felszínére, akkor már készen is van, vedd ki őket.

A vajon kicsit pirítsd meg a zsemlemorzsát, és hempergesd meg benne a gombócokat.

Szívesen várjuk a Te receptedet is az info@infonograd.hu-ra!

Ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed van: írj!

További receptjeink

Címkék: epresgombóc

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.