Városlista
2021. június 21, hétfő - Alajos

Blog | Ízkollázs

2013. November 20. 09:18, szerda

Csirkehúsos receptek

Csirkehúsos receptek

Úgy gondoltam, ideje húsos recepteket is feltenni az oldalra. Íme 3 csirkés recept, amiket bűn lenne, ha ki se próbálnál!


Mustáros-mézes-pácolt csirkemell

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell,
  • só, bors,
  • curry,
  • 20 dkg mustár,
  • 6-7 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg méz,
  • olívaolaj.

Elkészítés:
Pác - mustárhoz adj elég sok borsot, kis curryport, a fokhagyma gerezdeket, a mézet (pótolható gyümölcscukorral), kevés sót, és végül 4-5 evőkanál olívaolajat.

A csirkemell filét vágd vékony szeletekre, majd kend be a páccal.

Pár napig érleld a hűtőben. (Minél tovább áll a hús a pácban, annál omlósabb lesz.) A legjobb, ha 4-5 napig érlelődik, de akkor kicsit több olajat kell használni hozzá.

Sütéskor a serpenyőben elég pár kanál olívaolajat melegíteni - mivel a pácolt húson is van olaj, ezért nem kell sok zsiradék alá. Nagy lángon, hirtelen, 5 perc alatt süsd meg a húst.

Könnyen és gyorsan elkészíthető és nem mellesleg nagyon finom!

Tavaszi tepsis csirke

Hozzávalók:

  • 1 db csirke,
  • 1 kg burgonya,
  • 2-3 fej hagyma,
  • 20-30 dkg sárgarépa,
  • 20-30 dkg fehérrépa,
  • petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A csirkét aprózd fel, vágd széles karikákra a burgonyát, a sárgarépát és a petrezselymet és a hagymát. Egy tepsi aljára tégy alufóliát, zsírozd vagy olajozd be, rakd rá a megmosott petrezselymet, a felkarikázott zöldségek egyharmadát, majd egy sor burgonyát. Sózd, borsozd, majd tedd a tetejére a feldarabolt csirkeszeleteket. Ízesítsd a húst tetszés szerint, majd fedd be hagymával, sárgarépával, fehérrépával (ezeket is lehet fűszerekkel ízesíteni). Rakd rá a maradék burgonyát, amit szintén fűszerezhetsz.

Alufóliával takard le, és párold meg a sütőben. Amikor a hús megpuhult, vedd le az alufóliát, majd süsd addig, amíg a teteje elkezd pirulni. Finomabb, ha amikor már majdnem kész a tetejére tejfölbe kevert sajtot öntesz, és azzal együtt is sütöd egy kicsit.

Római csirke

Hozzávalók:

  • csirkemell,
  • paradicsom,
  • szalonna vagy sonka,
  • vöröshagyma,
  • só,
  • bors,
  • vegeta.


Elkészítés:
A római tálat 20 percig áztasd hidegvízbe.

Pucold meg a hagymát, a burgonyát és a paradicsomot is, majd ezeket kb. fél centis karikákra vágd fel. A csirkemellet sózd, borsozd.

A tál aljára tedd a vékony sonka vagy szalonna szeleteket, rá hagymakarikákat, burgonyát, vegetával szórd meg. Ezután jön a csirkemell, arra a paradicsom, megint hagyma, burgonya, vegeta, majd a legtetejére megint szalonna vagy sonkaszeletek. Fedd le a tál tetejével.

Arra figyelj, hogy nem szabad előmelegített sütőbe tenni! Egy óra alatt teljesen elkészül. (Én úgy szoktam, ha már majdnem kész, öntök a tetejére tejfölbe kevert sajtot, és azzal is sütöm egy picit, de fedő nélkül.)

A hozzávalókat lehet másképpen is rétegezni, kinek hogyan tetszik.

Ne feledd, szívesen várjuk a te receptedet is!

Ízkollázs

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. December 09. 10:25, szerda | Ízkollázs

A dió

A dió hatása az emberi szervezetre.

2020. Május 29. 09:00, péntek | Ízkollázs

Eperkrémleves

Könnyen elkészíthető laktózmentesen is.

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.