Városlista
2019. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Blog | Ízkollázs

2014. Augusztus 18. 08:13, hétfő

Briós

Briós

Omlós finomság reggelire, egy bögre tejjel...

Hozzávalók:
-1 dl tej,
-3 egész tojás,
-18 dkg olvasztott vaj,
-8-10 dkg cukor,
-50-55 dkg liszt,
-2,5 dkg friss élesztő,
-1 tojás a kenéshez,
-cukor a tetejére.

A tészta hozzávalóit dagasztd és kelesztd meg. (Lehet, hogy egy pici lisztet még elbír majd, ez a tojásoktól függ.)

Ha megkelt, gyúrd át, és oszd 8 egyenlő darabra. Sodorj belőle hosszú "hurkát". A tésztahurka egyik végét csippentsd három ujjad közé - mintha csak sót csippentenénk - a 3 összecsípett, tésztát tartó ujjad köré tekerd rá a tészta további részét.

A tészta végét hajtsd a csiga aljára, nehogy letekeredjen sülés közben.

Kelesztd langyos helyen 15-20 percig, majd kend át 1 felvert tojással és hintsd meg kristáycukorral. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, tegyél egy vizes lábaskát a sütő aljában és süsd meg a briósokat.

Igazából kétféle hajtogatási módja van a briósnak. Van az úgynevezett "csiga" (mint azt az előbb írtam) és van a "fonott", amelyet így készítheted el:

Ennek a tetejét nem szokás megszórni cukorral.

A képen az általam készített briósok (+ ökörszemek) láthatóak sütés előtt és után:

Ízkollázs

Címkék: briós

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Január 20. 11:49, szerda | Ízkollázs

Gumicukor házilag

Igaz, nem teljesen olyan az állaga, ez inkább zselé. Nem kell hozzá sok hozzávaló és pikk-pakk elkészíthető.

2015. Április 23. 08:54, csütörtök | Ízkollázs

Madártej torta

2007. Ország Tortája

2015. Április 22. 08:49, szerda | Ízkollázs

Fahéjas golyócskák

A fahéj szerelmeseinek.