Városlista
2018. július 19, csütörtök - Emília

Programok | Egyéb

Nógrád Megyei Magángyűjtők kiállítása

Sze. 12. Ked 16:30 - Okt, 13. Pén
Kubinyi Ferenc Múzeumban | Nógrád, Nógrád, Szécsény, Ady Endre út 7.

A korszerű állam fontosnak tartja, hogy a szellemi hagyatékát ápolja, védje, fejlessze. A jó kortárs művészek száma gyarapszik, az államnak azonban nincs elég pénze ahhoz, hogy megfelelő elvek alapján minden jó művész alkotását megvásárolja, és ezáltal lehetővé tegye, hogy azok bekerüljenek valamelyik közgyűjteménybe, és a a széles nagyközönség is megismerje.

Kell, hogy legyen a magánszférának olyan területe, amely ezt az űrt képes valamelyest betölteni. A magánygyűjtők egy jelentős része viszont nem kortárs festményt, hanem klasszikusok műveit gyűjti, hiszen fél attól, hogy anyagi veszteség éri.  Éppen ezért fontos, hogy legyenek olyan gyűjtők is, akik nem félnek kockáztatni a pénzüket és bátran vásárolnak kortárs festményeket. Ami úgy tűnik, hogy ma nem képes jelentős kulturális értéket, később azzá válhat. A művészet állandó változáson, fejlődésen megy keresztül, és ami nagyon fontos, hogy nem ismer országhatárokat.  A magánygyűjtő csak később a gyűjtés közepette döbben rá arra, hogy azok a képek, szobrok, grafikák, amelyeket gyűjt, jelentős kulturális örökséget fognak képezni.

A Kubinyi Ferenc Múzeum tárlatán megjelenik a kortárs művészet két olyan ikonikus alakja – Jánossy Ferenc és Földi Péter – akik a magyar kortársművészet kiemelkedő alkotói.

Jánossy Ferenc : 1963 – 83-ig élt és alkotott Balassagyarmaton és műveivel tovább növelte Balassagyarmat amúgy is jelentős kulturális értékeket hordozó hírnevét. Különösen jelentősek a magyar művészettörténetben az elmebetegekről készített grafikái, olajfestményei, akvarelljei, linómetszetei és rézkarcai.  Olyan empátiával festette meg a betegeket, mely a kortárs művészek közül is kiemeli, hiszen az elmebetegek érzelmeit tökéletes pontossággal fejezte ki műveiben. Ezentúl kiemelkedő jelentőséggel bírnak „ Karnevál” képei.

Földi Péter számtalan díj mellett, többek között Munkácsy-díj, Kossuth-díj, Prima Primissima díj, Magyar Köztársaság Érdemes művésze elismerés tulajdonosa, emellett 1994-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Kitűnő kolorista festőművész, aki a népművészet mesterkéletlen világlátását és ezzel együtt olyan alkotói utat választott, ami kifejezetten csak rá jellemző. Madarak, háziállatok, egyéni, egyedi megjelenítése lenyűgöző, színvilága, festői tisztasága páratlan. Számomra fontos a népi hagyományoknak megjelenítése, újraértelmezése, ennek képi formában való megjelenítése. Az utóbbi években főleg nagyméretű, erőteljes színvilágú képeket fest.

A harmadik jelentős művész Berecz Antal a határon túli Tőrincsen született, a Képzőművészeti Főiskolát Párizsban végezte el, jelenleg Németországban Bielefeldben lakik családjával. Erőteljes, dinamikus színvilága, a képek egyedi formai megjelenítése jellemző rá és festői elevenségében máig őriz egy francia vonzódást.  A képei egy része drámai hangvételűek, ugyanakkor számtalan területen kötődnek a népi hagyományokhoz és ez megmutatkozik abban is, hogy sokszor hazai népi motívumokat választ.

Farkas András Balassagyarmaton 1947-től tanított, nevelt. Órái élményt, felüdülést jelentettek diákjainak. Művészeti munkája során hatalmas illusztrációs anyagot halmozott fel. Teljesség igénye nélkül néhány: Madách, Villon, Babits, Gvadányi. Kitűnő grafikus volt. Olajfestményei, akvarelljei, grafikái középpontjában a vidéki élet, a földműves ember állt.

Réti Zoltán önmagában véve is rendkívül jelentős személyiség, hiszen hosszú ideig Balassagyarmaton a zeneiskola igazgatója volt, emellett évtizedekig karnagyként is tevékenykedett, ezentúl jelentős  zenei kutatói tevékenysége is.  A közönséghez és így hozzám is Réti-képek közül az akvarellek állnak a legközelebb. Az akvarelljeire élénk színvilág, merész ecsetkezelés és leheletfinomság jellemző. Nagyra becsülöm, hogy a nógrádi tájakat, házakat, templomokat a maga szépségében mutatja be művein keresztül.

Cene Gál István nemzetközileg is ismert, elismert festőművész, aki képeivel római és párizsi galériákban is nagy sikert aratott.  2015-ben Brüsszelben „European Art Star” díjat kapott.

Adorján Attila 1968-ban Balassagyarmaton született. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után több hazai és nemzetközi tárlaton mutatkozott be nagy sikerrel. Jelenleg jelentős kereslet érzékelhető képei iránt a nemzetközi piacon (Bécs, Basel). Hiperrealista festőművész, aki e stílusjegyekkel bíró festőművészek között is a legjobbak közé tartozik.

Földi Gergely festményeinek, rajzainak a tárgyi mítoszteremtés, mindennapjaink használati tárgyainak, eszközeinek, gépjárműveinek szinte szakrális szintre emelése a legfontosabb jellemzője. Az utóbbi időszakban jelentős változáson ment keresztül festményeinek színvilága, ugyanis azok színesebbekké, látványosabbakká váltak. 

Gedeon Hajnalka Salgótarjánban él és alkot, különösen kiemelkedőek tűzzománc képei, valamint a rézkarcai, amelyek rendkívül lírai hangvételűek.

Botos Zoltán  jó barátságban volt Balázs Jánossal olyannyira, hogy visszaemlékezései Balázs Jánosról könyv formájában is megjelentek. Színvilága, formai gazdagsága lenyűgöző.

Nagy Márta kitűnő portréfestő, de emellett nagyon szépek, lírai hangvételűek az akvarelljei is.

Szappan János autodidakta módon sajátította el a festőművészet eszköztárát, bár ebben Jánossy Ferenc is jelentősen segítette. A festményeinek színvilága egyedülálló, József Attiláról készült portréja pedig kiemelkedő.

Zórád Ernő Balassagyarmaton született és számtalan szállal kötődik szülővárosához.  Magyarországon a képregények megalkotója. Rám viszont nagyon nagy hatással vannak gyönyörű szép akvarelljei.

Szabó Vladimír grafikai tudása világszínvonalú, ha nem Magyarországon élt és alkotott volna, abban az esetben feltételezhetően a világ egyik legismertebb grafikusművésze lenne.

Fekete Zoltán Aba-Novák növendék volt, olajfestményeinek színvilága élményszámba megy.

A kiállítás megnyitására 2017. szeptember 12-én 16.30 órakor kerül sor a Kubinyi Ferenc Múzeumban.

A kiállítást Dr. Feledy Balázs kiváló művészeti író nyitja meg.

A tárlat rendezője Csemniczky Zoltán szobrászművész.

A kiállítás a megnyitástól számítva egy hónapon át tekinthető meg.

A tárlatra minden művészet iránt érdeklődő polgárt meghívunk és szeretettel várunk.

Dr. Csordás Pál
kurátor

Kubinyi Ferenc Múzeumban

Nógrád, Nógrád, Szécsény, Ady Endre út 7.