Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Október 17. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

Újabb szankciókat fogadott el Észak-Koreával szemben az EU

Újabb szankciókat fogadott el Észak-Koreával szemben az EU

Az Európai Unió újabb szankciókat fogadott el Észak-Koreával szemben

Az uniós külügyminiszterek tanácsa Luxembourgban, hétfői ülésén megvitatta a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet, különös tekintettel a nukleáris fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztésére, amivel Phenjan megsérti és nyíltan semmibe veszi az ENSZ Biztonsági Ttanácsának határozatait.

Az új szankciós intézkedések közé tartozik többek között, hogy teljes tilalmat rendel el minden területre kiterjedően az Észak-Koreában végrehajtott uniós beruházásokra. Korábban a tilalom a nukleáris és a hagyományos fegyverekkel kapcsolatos iparágakban, valamint a bányászati, a finomítási és a vegyipari, továbbá a kohászati, a fémmegmunkálási és az űrrepülési ágazatban végrehajtott beruházásokra korlátozódott csak.

Teljes tilalmat rendel el továbbá a finomított kőolajtermékek és a kőolaj értékesítésére, továbbá az Észak-Koreába átutalt személyes pénzküldemények összegét 15 ezer euróról 5 ezer euróra csökkenti, mivel ezeket az utalásokat gyaníthatóan az ország illegális nukleáris és ballisztikusrakéta-programjainak a támogatására használják fel.

A tagállamok az Észak-Koreába történő pénzátutalások megszüntetése céljából megállapodtak abban is, hogy a menekültek és a nemzetközi védelem alatt állók kivételével nem újítják meg a területükön tartózkodó észak-koreai állampolgárok munkavállalási engedélyét.

Emellett a miniszterek tanácsa az illegális programokat támogató újabb három személyt és további hat szervezetet vett fel azon személyek és szervezetek jegyzékébe, akik, illetve amelyek vagyoni eszközeit az EU befagyasztja, valamint akik esetében utazási korlátozásokat alkalmaz. Ezzel összesen 41 személy és 10 szervezet került az EU által Észak-Koreával szemben bevezetett önálló korlátozó intézkedések hatálya alá. Az ENSZ további 63 személyt és 53 szervezetet vett jegyzékbe.

A miniszterek megállapodtak abban is, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ENSZ összes tagállama maradéktalanul végrehajtsa az ENSZ BT valamennyi vonatkozó határozatát.

Mint elmondták az újonnan elfogadott intézkedések kiegészítik és megerősítik az ENSZ Biztonsági Tanácsa által bevezetett szankciókat, és már hatályba is léptek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.