Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Október 29. 12:48, hétfő | Helyi
Forrás: NMKI

Tűzoltógépjárművet kaptak a héhalmi önkéntesek

Tűzoltógépjárművet kaptak a héhalmi önkéntesek

A Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület augusztus 1-je óta Nógrád megye első önálló beavatkozásra jogosult tűzoltó egyesületeként erősíti tizennégy település mentő tűzvédelmét. Az egyesület munkájának elősegítése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy Mercedes Rosenbauer 1124 TLF 2000 tűzoltó gépjárműfecskendőt adományozott az egyesületnek. Az ünnepélyes átadáson a térség országgyűlési képviselői és helyi vezetők is jelen voltak.

A Nógrád megye legdélebbi pontján fekvő településen szolgáló önkéntes tűzoltók immár a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhatnak tűzeseteknél és műszaki mentéseknél. Míg korábban csak tájékoztatást kaptak egy-egy, a működési területükön történt káresetről, augusztus elseje óta már riasztást kapnak a káreseményekről, és vonulási kötelezettségük van. Az egyesületet augusztus óta tizenkét alkalommal riasztották, egy esetben teljesen önállóan számoltak fel egy szabadtéri tüzet, a többi esetben pedig lakóépületben és építményben keletkezett tűznél dolgoztak együtt a hivatásos tűzoltókkal. Erről dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője beszélt a szombati gépjárműátadó ünnepségen. A Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület laktanyájában így már két gépjárműfecskendő áll szolgálatban – mondta a főfelügyelő, hiszen a korábbi IFA gépjárműfecskendő is kiválóan alkalmas a feladatok ellátására. Mint fogalmazott, nem egy vadonatúj gépjárműről van szó, a fecskendő korábban hivatásos tűzoltóknál szolgált, azonban továbbra is el lehet vele látni a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat. A dandártábornok hozzátette, a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokságon már zajlik a héhalmi önkéntesek technikakezelői vizsgára történő felkészítése. Bérczi László azt kérte az egyesület tagjaitól, hogy mindkét gépjárművet óvják, hogy azok még sokáig szolgálhassák a térség mentő tűzvédelmét. Az országos tűzoltósági főfelügyelő örömét fejezte ki, hogy az egyesület tagjai között már három ifjúsági tűzoltó is van, majd azt kérte, a jövőben is tegyenek meg mindent azért, hogy az ő számuk is növekedjen. Beszéde zárásaként a tábornok megköszönte az egyesület tagjainak eddigi munkáját, és azt kívánta, az új járművet használják jó egészséggel, a lakosság biztonsága érdekében.
Az országos tűzoltósági főfelügyelő szavait követően Bakos József, Héhalom polgármestere szólt az ünnepségen megjelentekhez. Mint fogalmazott, a településnek voltak tervei, voltak vágyai és vannak álmai, amelyek közül az egyik legnagyobb vált valóra a gépjármű átvételével. A polgármester külön megköszönte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatását, hogy ez az álom most valósággá vált. Hozzátette, tűzoltók esetében nagyon fontos tényező az idő, a most átvett Mercedes Rosenbauer 1124 TLF 2000 tűzoltógépjármű-fecskendővel pedig jelentősen rövidülhet az egyesület vonulási ideje. Beszédét úgy zárta, összefogással bármit el lehet érni, a térségre pedig maximálisan jellemző az összefogás.

A beszédek után Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjével kapcsolatos idézeteket adott elő Tóth Imre, a Héhalmi Általános Iskola igazgatója, majd ezt követően Bartos Zoltán, evangélikus lelkész megáldotta az egyesület új gépjárművét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 08:00, szerda | Helyi

Esős, záporos, kissé szeles idő.

Egy ciklon halad át felettünk, emiatt felhős, borongós időben lesz részünk, és sokfelé számíthatunk esőre, záporokra, keleten, északkeleten zivatarokra is. Több tájegységünkön kiadósabb eső várható.

2024. Április 24. 06:20, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR

Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel az ott történteket.

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.